Osim u Zagrebu sve veća najezda divljih svinja i u Rimu, vlada će dopustiti odstrel

Osim u Zagrebu sve veća najezda divljih svinja i u Rimu, vlada će dopustiti odstrel

Da nema samo Zagreb problem s divljim svinjama svjedoči i najnovija informacija o načinima suzbijanja najezde divljih svinja u Italiji. Naime, talijanska vlada ublažit će pravila lova na divlje životinje i dopustiti odstrel divljih svinja, koje su se toliko namnožile da se pojavljuju i u Rimu, gdje ih privlače kronično prepune kante za smeće talijanske prijestolnice.

Promjenu pravila za suzbijanje "najezde" divljih svinja već su pozdravili u poljoprivrednoj udruzi Coldiretti, gdje smatraju da je prijeko potrebna, jer prema njima na selu i u gradovima već ima 2,3 milijuna divljih svinja, piše rtvslo.si. Predsjednik udruge Ettore Prandini pojasnio je da se divlje svinje približavaju domovima, školama i parkovima, uništavaju usjeve, napadaju domaće životinje i uzrokuju prometne nesreće.

Prema novom pravilniku koji je izradila desna vlada i koji će biti uvršten u amandman prijedloga proračuna za iduću godinu, hvatanje i odstrel divljih svinja bit će dopušten i u urbanim i zaštićenim područjima te lokalnim i regionalnim područjima. U lovu mogu sudjelovati državna šumarska policija i privatni lovci s licencijom.

Francesco Michelotti iz vladajuće stranke Braća Italije rekao je da se novim mjerama mogu suprotstaviti samo oni koji su "zaslijepljeni ekološkom ideologijom" ili žive u prestižnim urbanim sredinama. Čelnik stranke Zelenih Angelo Bonelli pak smatra da se radi o podršci lovačkom lobiju, a nova pravila će, po njemu, kršiti talijanski ustav i pravila Europske unije o očuvanju prirode.

"Potući ćemo se u parlamentu, ali imamo spremnu tužbu Europskoj uniji", rekao je Bonelli koji je siguran da će Bruxelles pokrenuti pravni postupak protiv Italije. Braća iz Italije inzistiraju da se ne radi o lovu, već o kontroli divljih svinja koje postaju opasne za ljude, a postoji i zabrinutost zbog širenja svinjske gripe.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.