Izraelske snage opkolile grad Gazu, Hezbollah se uključuje u rat?

IZRAELSKO BOMBARDIRANJE

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je da je u napadima izraelske vojske od sedmog dana prošlog mjeseca ubijeno više od devet tisuća ljudi. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je opkoljavanje grada Gaze dovršeno, a situacija se pooštrava i na granici Izraela i Libanona gdje je Hezbollah izveo 19 napada. 

 

Blinken u Tel Avivu traži humanitarnu stanku

10:19

Američki državni tajnik Antony Blinken sletio je u petak u Tel Aviv kako bi potaknuo humanitarne stanke u ratu u Gazi. Sve veći broj žrtava među palestinskim civilima, zajedno s akutnom nestašicom osnovnih zaliha, intenzivirali su pozive globalnih čelnika na stanku u borbama ili prekid vatre.

Blinken, na svom drugom putovanju u Izrael u mjesec dana, trebao bi razgovarati s premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim izraelskim čelnicima o konkretnim koracima za smanjenje civilnih žrtava u opkoljenoj Gazi, kojoj nedostaje hrane, goriva, vode i lijekova.

Bijela kuća je u međuvremenu rekla da bi sve stanke u borbama trebale biti privremene i lokalizirane, te inzistira na tome da neće zaustaviti Izrael u obrani.

- Kada vidim palestinsko dijete - dječaka, djevojčicu - izvučeno iz ruševina srušene zgrade, to me pogodi u trbuh jednako kao da vidim dijete iz Izraela ili bilo gdje drugdje, rekao je Blinken novinarima prije odlaska u Izrael. Dakle, ovo je nešto na što imamo obvezu odgovoriti i hoćemo, dodao je.

 

Izrael intenzivirao zračne napade na Gazu

07:43

Izrael je sinoć intenzivirao zračne napade na Gazu. Žestoko bombardiranje počelo je nakon što se izraelska vojska probila do mora i presjekla pojas Gaze na pola te u potpunosti stegnula obruč oko sjevernog dijela palestinske enklave gdje se nalazi glavnina Hamasove podzemne infrastrukture. Izraelske obrambene snage tvrde da su u posljednjim akcijama ubile 130 Hamasovih boraca, dok su brigade Al-Kasam objavile video koji prikazuje napad na izraelski tenk.

Izrael je prešao na ciljane operacije protiv militanata Hamasa. Jutros su poginula još četiri izraelska vojnika, čime je broj poginulih Izraelaca od početka kopnene ofenzive narastao na 23. S obzirom na to da dosad nije bilo urbanih bitaka jer su Izraelci napredovali uglavnom slabije naseljenim dijelom teritorija, očito je da će bitka za Gazu biti krvava za obje strane.

 

Napadi Hezbollaha na sjeverna područja Izraela

06:40

Sky News prenosi da je Hezbollah pokrenuo simultane napade na 19 položaja u Izraelu duž granice s Libanonom. Iranski mediji objavljuju snimke napada. Izrael je rekao da je izveo velik napad na mete Hezbollaha na jugu Libanona kao odgovor na raketiranje sjevera Izraela.

Napad je izveden uoči prvog obraćanja javnosti čelnika Hezbollaha, Hasana Nasralaha, koji će odlučiti hoće li se njegova moćna šijitska organizacija otvoreno uključiti u sukob.

 

Izraelci opkolili Gazu, poginulo više od 9 tisuća ljudi

06:37

Izraelske snage opkolile su Gazu, glavni grad u pojasu Gaze, napadajući Hamas, koji uzvraća napadima iz podzemnih tunela. Grad na sjeveru Gaze postao je meta napada Izraela, koji se zakleo da će uništiti zapovjednu strukturu islamističke skupine te je civilima rekao da bježe na jug.


Hamasovi borci izveli su 7. listopada iznenadni napad na Izrael u kojemu je poginulo 1400 ljudi, uglavnom civila, tvrde izraelski dužnosnici. Izrael je uzvratio bombardiranjem i kopnenom ofenzivom na malu palestinsku enklavu, a u tim je napadima poginula najmanje 9061 osoba, prema zdravstvenim službama u Gazi.

 

SAD nadlijeće Gazu dronovima u potrazi za taocima

06:31

Sjedinjene Države nadlijeću Gazu nadzornim dronovima u potrazi za taocima koje je oteo Hamas kada je napao Izrael 7. listopada, rekla su dvojica američkih dužnosnika.

Govoreći pod uvjetom da im se ne objavi ime, dvojica američkih dužnosnika rekla su da SAD špijunskim dronovima nadlijeće Gazu kako bi pomogao u lociranju talaca. Jedan od dužnosnika rekao je da dronovi lete više od tjedan dana.

Američki su dužnosnici rekli da bi deset Amerikanaca, za koje se i dalje ne zna gdje su, moglo biti među više od 200 ljudi koji su kao taoci odvedeni u Gazu gdje ih, pretpostavlja se, drže u Hamasovoj mreži tunela.

 

Bijela kuća predlaže uspostavu stanki u sukobu

06:26

U Izrael ponovno dolazi i američki državni tajnik Antony Blinken kako bi spriječio regionalno širenje rata i pokušao dogovoriti humanitarnu stanku. No, Bijela kuća jasno je i s odobravanjem goleme vojne pomoći dala do znanja da Izrael ima američku potporu.

Bijela kuća istražuje mogućnost uspostave niza stanki u sukobu između Izraela i Hamasa kako bi se pomoglo ljudima da iziđu iz Gaze te omogućio ulazak humanitarne pomoći, ali je ponovila da se protivi potpunom primirju. Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da bi takve stanke bile privremene i lokalizirane te je ustrajao na tome da neće sprječavati Izrael da se brani.

 

Hezbollah objavljuje rat Izraelu?

06:24

Hassan Nasrallah, vođa libanonske šijitske islamističke skupine Hezbollah, trebao bi se obratiti svojim sljedbenicima danas, što je njegov prvi javni istup otkako je izbio rat Izraela i Hamasa.

Govor će vjerojatno naznačiti sljedeće poteze skupine, jer su njezini borci i izraelska vojska angažirani u intenzivnim napadima na libanonsko-izraelsku granicu. Strahuje se da bi to područje moglo postati još jača fronta u sukobu.

 

IZVOR: HRT 

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/izraelske-snage-opkolile-grad-gazu-hezbollah-objavljuje-rat--11125820

 
 
 
 
 
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.