Rok za evakuaciju produljen do 16:30, apel bolnice u Gazi

PETAR VLAHOV/IZRAEL

Više od milijun Palestinaca koji žive u sjevernom dijelu pojasa Gaze imaju još nekoliko sati da napuste svoje domove. Izraelska vojska dala im je rok da do 16 sati prema lokalnom vremenu dvjema rutama krenu prema jugu. Očekuju se još jači udari izraelske vojske na militante Hamasa, a možda i kopnena invazija. 

Rok za evakuaciju produljen do 16.30, apel bolnice u Gazi

12:15

Izrael je postavio novi ultimatum stanovnicima Gaze - da napuste sjever enklave do 16.30 po lokalnom vremenu. Cilj mu je da Hamas u sjevernom dijelu pojasa Gaze ostane što usamljeniji, bez logističke potpore i civilnog stanovništva. Izraelci su još poručili da su dva granična prijelaza na izlazu sa juga pojasa Gaze zatvorena i to je potencijalna opasnost za sve civile koje su u pokretu, a njih je više od 10 tisuća, javio je za Dnevnik u podne Petar Vlahov.

Osim toga, iz pojasa Gaze stigao je apel tamošnjeg medicinskog osoblja da ne mogu jednostavno dislocirati bolnicu jer je u njoj 50 i više teško ozlijeđenih i ranjenih civila koji jednostavno nisu u stanju za transport. Također, sat vremena uoči uključenja u oglašena je zračna opasnost u Tel Avivu. Vlahov kaže kako je izraelska 'Željezna kupola' neutralizirala sve projektile. 

S. Arbija suspendirala razgovore o normalizaciji odnosa s Izraelom

11:58

Saudijska Arabija zaustavila je razgovore o potencijalnoj normalizaciji odnosa s Izraelom, rekli su saudijski diplomatski izvori agenciji dpa.

Monarhija je suspendirala razgovore pod posredovanjem Sjedinjenih Država o normalizaciji odnosa s Izraelom zbog izraelskog raketiranja Pojasa Gaze, potvrdili su izvori u vrijeme dok u Saudijskoj Arabiji boravi američki državni tajnik Antony Blinken

Cvrtila: Uvlačenje Izraela u spiralu nasilja je Hamasov cilj

11:48

- Cilj Hamasa je bio da se Izrael uvuče u spiralu nasilja. Bijes i želja za odmazdom je izuzetno velika i političke elite ovo ne mogu ignorirati. Sigurno će nešto poduzeti i sigurno će biti velikih žrtava na palestinskoj strani. A te civilne žrtve su cilj Hamasa, jer svaka palestinska žrtva mobilizira javnost u arapskom svijetu i ruši mirovni proces koji je Izrael započeo u okviru Abrahamskih sporazuma, izjavio je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija vanjskopolitički analitičar prof. Vlatko Cvrtila.

Jedinstvo arapskoga svijeta, smatra Cvrtila - neće biti samo usmjereno protiv Izraela, nego i protiv svih koji mu pomažu.

Izraelska vojska Paletincima dala rok do 16 sati

11:08

Izraelska vojska objavila je snimku kako iz zrakoplova izbacuju letke u pojas Gaze. Naredba o evakuaciji prije očekivane izraelske kopnene ofenzive.

Tvrde da su im cilj podzemna skrovišta Hamasa, ali Palestinci i neki egipatski dužnosnici strahuju da je krajnji cilj Izraela istisnuti stanovništvo Gaze preko južne granice s Egiptom.

Izraelska vojska priopćila je da Hamas u zarobljeništvu drži više od 120 civila. Objavili su i da su u pojasu Gaze pronašli tijela nekoliko nestalih Izraelaca te predmete koji bi mogli dovesti do drugih žrtava.

Više od milijun Palestinaca koji žive u sjevernom dijelu pojasa Gaze imaju još nekoliko sati da napuste svoje domove. Izraelska vojska dala im je rok da do 16 sati prema lokalnom vremenu dvjema rutama krenu prema jugu.

Uprava Hamasa za pitanja izbjeglica pozvala je stanovnike da ostanu. Neki tvrde da su branili ljudima da napuste Gazu. 

Novinara BBC-ja zaustavila i napala izraelska policija

10:35

Novinara BBC-ja zaustavila i napala izraelska policija u Tel Avivu, priopćila je britanska korporacija. Muhannad Tutunji, Haitham Abudiab i arapski tim BBC-ja krenuli su prema hotelu u Tel Avivu u četvrtak kada ih je policija izvukla iz automobila, piše BBC News.

Tijekom zaustavljanja njihovog automobila, označenog crvenom trakom "TV", pokazali su novinarske iskaznice. Tutunji je rekao da mu je, dok je snimao incident, uzet telefon i bačen na pod. Tvrdi i da je dobio udarac po vratu.

Goldstein: Palestinska država i palestinski narod nisu Hamas

09:51

Hamas je naredio svojim sugrađanima da ostanu, ali oni ga nisu očigledno poslušali, kazao je povjesničar Ivo Goldstein. Poručio je kako Hamasu nije stalo ni do vlastite djece te da "palestinska država i palestinski narod nisu Hamas". 

- Palestinski narod treba imati svoju državu, ali ne i teroriste. Godine 2017. provedena je anketa među palestinskim građanima i 70 posto nije podržavalo Hamas. On ima potporu samo u radikalnim krugovima, kazao je. 

U emisiji Studio 4 osvrnuo se na odnose snaga na Bliskom istoku, uz opasku da se u islamskom svijetu događa 'stoljetni' preokret. Osvrnuo se i na rat u Ukrajini koji je u "medijima pa tako i u politici" stavljen na margine pa bi, kaže "Rusija mogla dobiti taj rat". 

Cijeli razgovor s Ivom Goldsteinom pročitajte ovdje.

Locirano 120 talaca koje Hamas drži u podzemnim tunelima

09:15

U 6.30 po lokalnom vremenu istekao je rok koji su Izraelci dali Palestincima za evakuaciju sa sjevera Gaze. To se prije svega odnosilo na najveću bolnicu u Gazi. Rok za evakuaciju je bio produljivan, a špekulacije oko njega dio su psihološkog rata koji više na ruku ide Izraelcima. Na granici pojasa Gaze početak kopnene ofenzive čeka 360 tisuća izraelskih vojnika s brojnom oklopnom tehnikom, javio je iz Tel Aviva novinar Petar Vlahov.

Iznio je informaciju kako je u pokretu više od 10 tisuća palestinskih civila, a neki spominju i brojku od 16 tisuća - koji napuštaju sjever Gaze. Izrael je, dodao je Vlahov - tijekom noći gađao položaje Hamasa a to se nastavilo i tijekom jutra. Podsjetio je na izjavu izraelskog generala koji je jutros rekao kako sav novac i sva pomoć koja se šalje pojasu Gaze - završi u rukama Hamasa koji za to kupuje oružje, gradi podzemne tunele i puni skladišta hrane za svoje vojnike.

Vlahov je dodao kako su Izraelci locirali 120 talaca koje Hamas drži u podzemnim tunelima u pojasu Gaze, a njihove se lokacije neprekidno mijenjaju. 

Al-Q'aida pozvala na džihad protiv Židova

09:00

- Neka se džihad protiv agresivnih Židova i njihovih saveznika proširi na svaku zemlju, more i nebo. Sinovi islama trebaju napasti cioniste na mjestima kao što su ulice Dubaija, Abu Dabija, Saudijske Arabije i Bahreina, stoji u priopćenjut terorističke skupine Al-Q'aida.

Teroristička skupina pozvala je simpatizere i druge islamiste da im se pridruže u borbi.

- Protresite tlo pod američkim vojnim bazama, njihovim zračnim lukama i veleposlanstvima u našim islamskim regijama. Jer iz njihovih skladišta ta municija odlazi u Izrael i pada na glave i prsa naše palestinske braće, stoji u priopćenju terorističke mreže.

Ubijen osumnjičeni za organizaciju napada Hamasa

08:55

Izraelska vojska ubila je čovjeka za kojeg se sumnja da je organizirao napade Hamasa prošlog vikenda, objavile su Izraelske obrambene snage. Merad Abu Merad, zapovjednik Hamasovog sustava zračnog nadzora u gradu Gazi, bio je uvelike odgovoran za navođenje boraca tijekom tog napada na Izrael, prema IDF-u.

Hamasovi borci ispalili su tisuće raketa iz Gaze, probili granicu, a zatim krenuli u brutalan pohod kroz zajednice i glazbeni festival u južnom Izraelu, ubivši više od 1300 ljudi. Izrael je rekao da je također uzeto oko 100 do 150 talaca.

Izrael je odgovorio teškim bombardiranjem Gaze. Više od 1900 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

Izraelska vojska pronašla mrtve Izraelce u Pojasu Gaze

08:32

Jerusalem Post je izvijestio da su tijela nestalih Izraelaca otkrivena u petak navečer tijekom napredovanja 7. brigade u pograničnom području pojasa Gaze. Nije bilo detalja o broju mrtvih. Brigada je navodno opkolila područje, nakon čega su tijela izvučena i odvezena na izraelski teritorij.

Izraelska vojska objavila je da je ograničeno djelovala u Pojasu Gaze uoči očekivane kopnene ofenzive. Glasnogovornik snaga Daniel Hagari rekao je na platformi X, nekadašnjem Twitteru, da je cilj tih operacija bio "očistiti područje od terorista i oružja". Pritom su pokušali pronaći i nestale osobe. 

Prema vojnom krilu Hamasa 13 od oko 150 talaca otetih u Izraelu ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na obalno područje. Tvrdnje se nisu mogle neovisno potvrditi.

Hamas brani ljudima da odu?

08:10

Vjeruje se da su deseci tisuća Palestinaca napustili svoje domove i preselili se na jug pojasa Gaze nakon što ih je izraelska vojska pozvala na evakuaciju, kako su rekli, zbog vlastite sigurnosti i zaštite prije očekivane kopnene invazije.

Uprava Hamasa za pitanja izbjeglica pozvala je stanovnike sjevernog dijela pojasa Gaze da ostanu. Neki tvrde da su ljudima branili da napuste grad.

- Nažalost, Hamas pokušava spriječiti ljude da ih se evakuira. To nas zabrinjava. Oni nemaju nikakvog obzira prema ljudskom životu. Ugrožavaju stanovništvo Gaze. Rekli smo ljudima da se moraju evakuirati, i to od njih očekujemo. Mi djelujemo kako bismo vratili sigurnost izraelskom narodu. To je naša odgovornost i naš cilj. Objavili smo snimke zračnog napada koji smo izveli na samoubilačke dronove Hamasa. Postavljaju ih na krovove kuća, njih nije briga tko je u tim domovima. Ugrožavaju živote ljudi, kazao je glasnogovornik izraelskih oružanih snaga Peter Lerner.

VS o Gazi iza zatvorenih vrata, Rusija traži primirje

07:41

Optužujući Sjedinjene Države da su odgovorne za situaciju u Gazi, Rusija je u petak pozvala UN-ovo Vijeće sigurnosti da reagira te uputila nacrt rezolucije u kojemu traži "humanitarno primirje".

- Uvjereni smo da Vijeće sigurnosti mora reagirati kako bi se prekinulo ovo krvoproliće i pristupilo mirovnim pregovorima o uspostavi palestinske države, kao što je odavno predviđeno, rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja, nakon sastanka Vijeća o humanitarnoj situaciji u Gazi održanog iza zatvorenih vrata.

Poziv na evakuaciju upućen stanovnicima na sjeveru Gaze, područja koje je pod opsadom nakon Hamasova napada na Izrael, osudili su Saudijska Arabija, Jordan, Arapska liga i Turska, a UN ga ne odobrava iz straha od humanitarne katastrofe, prenosi France Presse.

U Libanonu poginuo Reutersov novinar, još šest ranjenih

07:09

Reutersov video novinar Issam Abdallah je poginuo, a još šest novinara AFP-a, Reutersa i Al-Jazeere ranjeno je u petak dok su izvještavali o situaciji na jugu Libanona, objavila su tri glasila.

Skupina novinara više medija bila je blizu sela Aalme ech-Chaaba, nedaleko od izraelske granice, kada ih je zateklo prekogranično bombardiranje, rekao je jedan od ranjenih novinara za France Presse.

Libanonski premijer Najib Mikati i Hezbolah okrivili su Izrael za taj izgred. Izraelski predstavnik u UN-u Gilad Erdan izjavio je da im nije bila namjera ubiti novinara koji je radio svoj posao, ali zemlja je u ratu. U tom je napadu šest novinara ranjeno.

Civili pod bombama bježe na jug Gaze

07:03

Civili bježe sa sjevera Gaze koja je pod stalnim izraelskim bombardiranjem. Istječe ultimatum za evakuaciju, no Ujedinjeni narodi ponovo upozoravaju da je nemoguće premjestiti stanovnike na sigurno u tako kratkom roku te pozivaju Izrael da izbjegne humanitarnu katastrofu koja prijeti.

Već je dosad u izraelskim napadima poginulo oko tisuću 800 Palestinaca, među kojima gotovo 600 djece. U palestinskim napadima na Izrael ubijeno je tisuću 300 ljudi.

Sjedinjene Države izrazile su čvrstu potporu Izraelu, šalju i pomoć u oružju, a pregovara se o sigurnim zonama. Izraelski premijer pak poručuje da je rat tek počeo. 

Izrael gađa ciljeve Hezbolaha na jugu Libanona

07:00

Izraelska vojska pogodila je ciljeve Hezbolaha na jugu Libanona nakon što se pucalo na jedan od njihovih dronova. Također je rano jutros objavila da je preserela nekoliko bespilotnih letjelica blizu grada Shfar'ama u sjevernom Izraelu, javlja CNN.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/gaza-pod-brutalnim-napadima-istjece-ultimatum-za-evakuaciju-11091678

  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.