Sukobi između palestinskog pokreta Hamas i izraelske vojske nastavljaju se u Izraelu i Gazi, a broj mrtvih premašio je tisuću

Sukobi između palestinskog pokreta Hamas i izraelske vojske nastavljaju se u Izraelu i Gazi, a broj mrtvih premašio je tisuću

Sukobi između palestinskog pokreta Hamas i izraelske vojske nastavljaju se u Izraelu i Gazi, a broj mrtvih premašio je tisuću, javljaju svjetske agencije.Nakon napada, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je nasilnu odmazdu, proglasio izvanredno stanje i predvidio "dug i težak" rat. Izraelska vojska najavila je da će "preuzeti kontrolu nad cijelom Gazom i pobiti sve teroriste ".Izraelske snage nastavljaju s teškim granatiranjem Gaze, koje se nastavilo tijekom cijele noći. Hamas također nastavlja lansirati raketne napade iz Gaze.
Izraelska vojska pozvala je 100.000 rezervista za nastavak operacija. Izraelske snage odgovorile su teškim granatiranjem Gaze. U Ashkelonu i nekoliko drugih mjesta duž granice vode se intenzivne borbe između izraelske vojske i Hamasa, javlja Al Jazeera. Prema riječima visokog predstavnika izraelske vojske, u Gazi je pogođeno 800 ciljeva Hamasa, ubijeno je nekoliko stotina boraca Hamasa, a nekoliko desetaka ih je zarobljeno.

Palestinski pokret Hamas pokrenuo je u subotu veliku vojnu operaciju Oluja Al Aksa, nekoliko tisuća raketa ispaljeno je na Izrael, a palestinski borci prvi su put upali na teritorij Izraela i zarobili nekoliko ljudi. Danas su palestinski borci prvi put objavili svoj broj, Hamas navodno drži oko 100 ljudi, a Islamski džihad još oko 30, uključujući i izraelske vojnike i civile.
Prema podacima palestinskih vlasti, najmanje 413 Palestinaca ubijeno je u izraelskim osvetničkim napadima na Gazu, uključujući 78 djece i 31 ženu. Kako je u subotu poslijepodne priopćilo lokalno ministarstvo zdravstva, ozlijeđeno je 2300 ljudi.
UN-ova agencija Svjetski program za hranu (WFP) pozvala je na stvaranje humanitarnog koridora za Gazu, ističući da sve više civila na tom području ima poteškoća s pristupom zalihama hrane. Sve do izbijanja borbi, WFP je mjesečno osiguravao hranu za 350.000 Palestinaca.

 Izraelski sigurnosni kabinet također je poslijepodne službeno proglasio izvanredno stanje. "Rat nametnut Izraelu ubojitim terorističkim napadom iz Pojasa Gaze započeo je 7. listopada 2023. u 6:00 ujutro", objavio je ured premijera Benjamina Netanyahua u priopćenju za javnost .

Cilj izraelske vojske nakon napada Hamasa je preuzeti kontrolu nad cijelim područjem Gaze i pobiti sve "teroriste", objavio je glasnogovornik izraelske vojske Richard Hecht. Pritom će evakuirati izraelska naselja uz granicu i prevesti tisuće ljudi na druga mjesta u Izraelu. Nema planova za evakuaciju civila s palestinskih teritorija. Stanovnici Gaze samo će dobiti upute prije napada na mete ekstremnog palestinskog pokreta Hamas " kako bi izbjegli kolateralnu štetu ". " Reći ćemo im da idu na sjever, jug, istok ", dodao je Hecht.

Izraelska vojska je u večernjim satima objavila da su napadači Hamasa još uvijek u zemlji. "Još uvijek postoje neprijateljske snage unutar Izraela", rekao je vojni glasnogovornik Daniel Hagari oko 36 sati nakon početka napada iz Pojasa Gaze. Vojska je poručila stanovnicima dva grada u pograničnom području da ne izlaze iz svojih domova u večernjim satima "zbog sigurnosne situacije" .

"Usred smo rata", rekao je Hagari. Izraelske zračne snage raspoređene su za napad na ciljeve u Pojasu Gaze. U proteklim satima više od 50 ratnih zrakoplova uništilo je oko 120 ciljeva Hamasa, rekao je Hagari.

FOTO: REUTERS

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.