U potresu u Afganistanu dosad preminulo više od 2000 ljudi

U potresu u Afganistanu dosad preminulo više od  2000 ljudi

Posljedice snažnog potresa u Afganistanu su strašne, a štete ogromne. Afganistanska vlada objavila je da je broj žrtava potresa koji je u subotu pogodio zapadni Afganistan premašio je 2000, a gotovo 10.000 ljudi je ozlijeđeno. Potres jačine 6,3 stupnja imao je epicentar 30-ak kilometara sjeverozapadno od Herata, glavnog grada pokrajine. Nakon njega uslijedio je niz snažnih naknadnih potresa, a pokrenula su se mnoga klizišta.

Prema posljednjim podacima, u potresu su poginule najmanje 2053 osobe, a ozlijeđeno je više od 9200 osoba. Više od 1300 zgrada potpuno je ili djelomično uništeno, prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, priopćile su talibanske vlasti u Kabulu.

 Prema dosadašnjim podacima, u gradu Heratu nije bilo većih žrtava. Razaranja su ogromna u selu Sarboland u okrugu Zinda Jan, u blizini epicentra potresa, javlja francuska novinska agencija AFP. Već pri prvom potresu sve su se kuće srušile, rekao je 42-godišnji Bashir Ahmad. "Oni koji su bili u kućama su pokopani ", rekao je. "Sve se pretvorilo u pijesak", rekao je drugi stanovnik. 

 WHO očekuje porast broja žrtava. U tijeku su akcije potrage i spašavanja. U Afganistanu već imaju tešku humanitarnu krizu nakon što su se brojne humanitarne organizacije i međunarodna pomoć povukle iz regije nakon povratka talibana na vlast 2021. godine. Pokrajina Herat na granici s Iranom, u kojoj živi oko 1,9 milijuna ljudi, također je pogođena dugotrajnom sušom. Afganistan često pogađaju potresi, osobito u planinama Hindu Kush, koje se nalaze blizu spoja euroazijske i indijske tektonske ploče. 

Hindu Kush na spoju triju tektonskih ploča

U lipnju 2022. Afganistan je pogodio najgori potres u posljednja dva desetljeća. Tlo se tada zatreslo magnitudom od 5,9 stupnjeva, poginulo je oko tisuću ljudi, a nekoliko tisuća je ozlijeđeno.

U ožujku ove godine potres magnitude 6,5 koji je pogodio Afganistan i Pakistan ubio je 13 ljudi. Epicentar potresa bio je u planinskom lancu Hindu Kush u Afganistanu, koji je često pogođen jakim potresima, jer se nalazi u blizini spoja triju tektonskih ploča - arapske, indijske i euroazijske.

Foto: WHO, AFGANOSTAN, X

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.