Nobelova nagrada za mir pripala iranskoj aktivistici za prava žena Narges Mohamadi

Nobelova nagrada za mir pripala iranskoj aktivistici za prava žena Narges Mohamadi

Bilo je špekulacija da se ove godine Nobelova nagrada na mir i ne dodijeli zbog brojnih ratova u svijetu, ali ipak Nobelova nagrada za mir dodijeljena je iranskoj aktivistici za prava žena Narges Mohamadi, koja trenutno služi zatvorsku kaznu, za "borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i obranu ljudskih prava za sve".

Narges Mohamadi jedno je od glavnih imena u borbi za ljudska prava u Iranu. Trenutno služi 12-godišnju zatvorsku kaznu, između ostalog, zbog "promidžbe protiv države ". Osim što se bori za prava žena, zalaže se i za ukidanje smrtne kazne te razotkriva metode mučenja u iranskim zatvorima. 

"Njezina hrabra borba imala je velike osobne posljedice. Režim ju je uhitio 13 puta, pet puta optužio i osudio na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem", rekla je Berit Reiss-Andersen, čelnica norveškog Nobelovog odbora , na ceremonija dodjele nagrada. Imenovanje Narges Mohammadi najavljeno je riječima: "Žena, život, sloboda". To je slogan masovnih prosvjeda u Iranu nakon smrti u policijskom pritvoru Mahse Amini, koja je uhićena zbog nepropisnog nošenja marame.

"Nisu mogli staviti abaju i turban na pola stanovništva, tj. muškarce, ali je druga polovica iranskog stanovništva mogla lako staviti 'obavezni hidžab' kako bi svijetu predstavila odvratno lice despotskog vjerskog sustava ," kritizirala je strogi vjerski dress code za američku televiziju CNN u nedavnom pismu.

Narges Mohamadi: Odlučnija sam i puna nade

U izjavi za New York Times, laureatkinja je objavila da je globalna podrška i priznanje njezinom zagovaranju ljudskih prava čini " odlučnijom, odgovornijom, strastvenijom i punom nade ". " Također se nadam da će Iranci zbog ovog priznanja snažnije i organiziranije protestirati za promjene. Pobjeda je blizu ", dodala je. Na nagradu je reagirala i njezina obitelj. Nagrada je " povijesni i dubok trenutak za iransku borbu za slobodu ", rekla je obitelj, žaleći što laureat nije mogao podijeliti ovaj " izvanredan trenutak ".

Obitelj je na službenoj stranici zatvorene aktivistice na Instagramu napisala da čast pripada svim Irancima, a "osobito hrabrim ženama i djevojkama Irana koje su osvojile svijet svojom hrabrošću u borbi za slobodu i jednakost ". 

piše RTVSLO.

 

 

 

 

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.