Državni tajnik Tušek na konferenciji MedFish4Ever na Malti

Državni tajnik Tušek na konferenciji MedFish4Ever na Malti

Na Malti je 3. i 4. listopada održana konferencija MedFish4Ever koju Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) organizira u kontekstu provedbe obveza preuzetih u 2017. potpisivanjem MedFish4Ever Deklaracije, a na sastanku na visokoj razini na kojoj su politički predstavnici zemalja regije izvijestili o napretku i daljnjoj provedbi zacrtanih ciljeva Hrvatsku je predstavljao državni tajnik Zdravko Tušek.

MedFish4Ever Deklaracija je zajednička obveza država regije o poduzimanju konkretnih koraka desetogodišnjeg razdoblja s ciljem unaprjeđenja upravljanja ribarstvom, sve u cilju osiguranja dugoročne ekološke, gospodarske i društvene održivosti mediteranskog ribarstva.
 
Od potpisivanja MedFish4Ever Deklaracije ribarstvo na Jadranu doživjelo je značajnu transformaciju kao rezultat ustrajnosti i predanosti u dostizanju ciljeva obnove ribljih stokova, zaštite morskog okoliša i postizanja održivog ribarstva. U ovom trenutku s ponosom mogu reći kako su ključna ribarstva na Jadranu obuhvaćena višegodišnjim planovima upravljanja; na ovaj način upravlja se ribolovom sitne plave ribe i demerzalnim ribolovom, čime je pokriveno preko 80 % ukupnog iskrcaja te preko 95 % ukupne vrijednosti iskrcaja na nacionalnoj razini“, izjavio je državni tajnik Tušek te pozdravio napore  hrvatske znanstvene zajednice, posebno čestitavši Fakultetu strojarstva i brodogradnje čiji je vrijedan rad u prikupljanju novih znanja u smislu dekarbonizacije ribarske flote prepoznao i GFCM.
 
Također, državni tajnik Tušek se osvrnuo i na važnost malog priobalnog ribolova u Hrvatskoj kojem pripada oko 85 % flote, rekavši kako je ključan za obalna i otočna područja, nositelj tradicije i kulturnog nasljeđa te zavrjeđuje dodatnu pažnju i napore kako bi zauzeo zasluženo mjesto u opskrbnom lancu.
 
Državni tajnik Tušek u svom je obraćanju podsjetio i na uspješan primjer zaštite Jabučke kotline - precizno usmjerenu mjeru upravljanja koja je učinkovito doprinijela oporavku stokova, a rezultat je zajedničke višegodišnje suradnje svih dionika. Iako Jabučka kotlina obuhvaća tek 10 posto ukupne površine Jadranskog mora, predstavlja izuzetno značajno mrjestilište i rastilište gospodarski najznačajnijih demerzalnih resursa za cijeli Jadran.   

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.