Zelenski: Ukrajina i SAD pokreću zajedničku proizvodnju oružja

ZELENSKI/BIDEN

Ukrajinski predsjednik doputovao je u Kanadu gdje će se sastati s premijerom Justinom Trudeauom. U Ottawu je doletio iz Washingtona gdje je razgovarao i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je najavio slanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini.

Biden: Samo Rusija stoji na putu miru

12:15

Ukrajini je u Washingtonu najavljena nova pomoć vrijedna 325 milijuna dolara.Uključuje dodatne sustave za protuzračnu obranu, topničko streljivo, protuoklopne sustave i desetke taktičkih vozila iz američkih zaliha. Biden i Zelenski, suočeni s ruskom blokadom, složili su se i o konkretnim koracima vezanim za proširenje izvoza žitarica iz Ukrajine.

Cijeli svijet želi osigurati da nijednoj naciji, nijednom agresoru ne bude dopušteno silom uzeti teritorij susjeda, poručio je domaćin Joe Biden.

- Samo Rusija stoji na putu miru. Sve bi moglo završiti danas, umjesto toga Rusija traži više oružja od Irana i Sjeverne Koreje, a time bi se prekršilo više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a za čije je donošenje glasala sama Moskva, rekao je Biden.

Zelenski: Ukrajina i SAD pokreću zajedničku proizvodnju oružja

12:06

Ukrajina i SAD dogovorili su se da će pokrenuti zajedničku proizvodnju oružja koja će omogućiti Kijevu da proizvodi sustave protuzračne obrane, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sumirajući boravak u SAD-u.

U dnevnom obraćanju Ukrajincima, Zelenski je rekao da će taj dugoročni sporazum stvoriti nova radna mjesta i industrijsku bazu u Ukrajinu čiju je ekonomiju razorio rat s Rusijom.

- Zajednička proizvodnja u obrambenom sektoru sa SAD-om je povijesna stvar, rekao je.

Zelenski je dodao da je ministarstvo strateških industrija potpisalo ugovore s tri udruge koje okupljaju 2000 američkih obrambenih kompanija.

Ukrajina jako ovisi o zapadnoj vojnoj pomoći. Da bi se ona smanjila, Zelenski je rekao da sa svojim timom radi na reformi domaće vojne industrije kako bi se lokalni proizvođači modernizirali i ubrzala isporuka naoružanja na bojište.

Zelenski je ranije najavio da će se u Kijevu održati međunarodni forum proizvođača oružja iz više od 20 zemalja.

Ukrajina već ima nekoliko zajedničkih projekata s europskim proizvođačima za popravak ukrajinskih tenkova te razvija vlastitu proizvodnju dronova i raketa.

Zelenski stigao u prvi posjet Kanadi

09:29

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je stigao u svoj prvi posjet bliskoj saveznici Kanadi, gdje mu je zajamčena toplija dobrodošlica od one koju je dobio od nekih američkih političara skeptičnih u pogledu dodatne vojne pomoći.

Kanada je jedan od najvjernijih pristaša Kijeva u ratu protiv Rusije i trebala bi tijekom posjeta objaviti da šalje više oružja Ukrajini, prema vladinu dužnosniku.

- Kanada će i dalje podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno i uvijek ćemo čvrsto braniti vladavinu prava i poredak temeljen na međunarodnim pravilima, rekao je premijer Justin Trudeau novinarima u četvrtak u New Yorku.

Zelenski bi se trebao obratiti parlamentu u Ottawi, a zatim održati konferenciju za novinare s Trudeauom. On se virtualno obratio kanadskom parlamentu u ožujku 2022.

Ihor Mihalhišin, izvršni direktor lobističke skupine Ukrajinsko kanadskog kongresa, rekao je da je Kanada utjecajna s obzirom na članstvo u G7 i NATO-u te istaknuo da sve kanadske političke stranke podupiru Ukrajinu.

U Kanadi živi 1,4 milijun ljudi ukrajinskog podrijetla, populacija treća po veličini poslije Ukrajine i Rusije.

Drugi brod sa žitom napustio ukrajinsku crnomorsku luku

08:11

Drugi teretni brod Aroyat napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Čornomorsk nakon utovara žita, rekao je izvor iz industrije u petak.

Brodovi za rasuti teret Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su isploviti nakon utovara gotovo 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju.

Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000 metričkih tona pšenice.

Utovari su test sposobnosti Ukrajine da ponovno otvori pomorske rute nakon što je dogovor uz posredovanje UN-a da se Ukrajini omogući izvoz žitarica propao pošto se Rusija povukla.

Ukrajina je prošli mjesec najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zaglavljene u svojim lukama otkako je Rusija napala zemlju u veljači 2022. i kako bi zaobišla propali dogovor.

Moskva je pokrenula česte napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

Tri morske luke Odese, uključujući Čornomorsk, isporučile su desetke milijuna tona žitarica za vrijeme ruske invazije prema dogovoru uz posredovanje UN-a. Pet od nekoliko brodova koji su bili zaglavljeni u Odesi dosad je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunjske i Bugarske. U dogovoru o žitaricama u Crnom moru posredovali su UN i Turska u srpnju 2022. radi borbe protiv globalne prehrambene krize pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

Biden Zelenskom: SAD će održati snažnu potporu Ukrajini

07:10

Američki predsjednik Joe Biden kazao je jučer ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD-a održati snažnu potporu Ukrajini u obrani od Rusije unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika.

Sastanak Bidena i Zelenskog održao se u istočnoj sobi Bijele kuće, nakon kojeg je Biden rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeći tjedan.

Također je rekao da će Washington uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protuzračne obrane Hawk koju je napravio Raytheon i prateću opremu.

Zelenski je zahvalio Bidenu na novom paketu vojne pomoći od 325 milijuna dolara u naoružanju i protuzračnoj obrani, rekavši da je to upravo ono što ukrajinskim vojnicima sada treba.

Rekao je da su se on i Biden složili oko konkretnih koraka za proširenje izvoza žitarica iz Ukrajine suočeni s ruskom blokadom i napetostima sa susjednom Poljskom.

Bidenov zahtjev za 24 milijuna dolara dodatnih sredstava za Ukrajinu za pomoć u plaćanju ukrajinske obrane i humanitarne pomoći do kraja godine je zaustavljen u borbi za proračun s republikanskim tvrdolinijašima u Zastupničkom domu.

Upitan kako prevladati protivljenje, Biden je rekao da je jedini način odobrenje Kongresa SAD-a. Računam na dobru prosudbu Kongresa Sjedinjenih Država. Nema alternative, rekao je.

Ruski napad na Kurakhove zapadno od Donjecka, ozlijeđeno 13 osoba

07:09

U ruskom napadu na Kurakhove zapadno od Donjecka u blizini ukrajinske istočne fronte, ozlijeđeno je 13 osoba, uključujući jednu izvučenu ispod ruševina, priopćili su službeni izvori tog područja rano u petak.

Bila su dva udara na taj grad, što je izazvalo požar, kazao je načelnik Roman Padun u razgovoru za javni servis Suspilne. Nije naveo detalje o tome koje je oružje korišteno.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju nekoliko zgrada u plamenu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.

Kurahove je u blizini Maryinke, grada u blizini crte bojišnice koji još uvijek drži Ukrajina, ali je pod ruskim napadom mjesecima.

 

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/biden-zelenskom-sad-ce-odrzati-snaznu-potporu-ukrajini-11049441

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.