Ruski zračni napadi na Kijev i druge gradove

BOMBARDIRANJE KIJEVA

Rusija je pokrenula veliki zračni napad na prijestolnicu Kijev i druge ukrajinske gradove, pri čemu je poginulo dvoje, ranjeno najmanje 18 ljudi te su oštećeni infrastrukturni objekti diljem zemlje, rekli su dužnosnici.

Vijesti iz Ukrajine pratite iz minute u minutu:

 
Ukrajinski napad izazvao je 'ozbiljnu štetu' u zračnoj bazi na Krimu

11:29

Ukrajinska sigurnosna služba SBU i mornarica napali su tijekom noći zračnu bazu Saki na Krimu pod ruskom okupacijom, nanijevši "ozbiljnu štetu" ruskim snagama, rekao je ukrajinski obavještajni izvor.

Ruska vojska je u međuvremenu priopćila da je uništila 19 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Krima i Crnog mora, te nije navela detalje o žrtvama ili šteti.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te navode.

- Udari SBU-a i mornarice pogodili su metu i uzrokovali ozbiljnu štetu opremi okupatora, rekao je izvor, opisujući operaciju u kojoj su prvo korištene bespilotne letjelice, a zatim krstareći projektili Neptun.

Izvor je rekao da se najmanje 12 borbenih zrakoplova i prijenosnih protuzračnih obrambenih sustava nalazi u bazi na zapadnom Krimu te da se baza također koristi za obuku operatera bespilotnih letjelica.

Ukrajina je pojačala napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014., dok ukrajinske snage nastavljaju s gotovo četveromjesečnom protuofenzivom.

Kijev je rekao da su u seriji napada na Krim prošlog tjedna oštećena dva ruska patrolna broda i uništen sofisticirani sustav protuzračne obrane.

Kijev je u srijedu priopćio da su ukrajinske snage napale zapovjedno mjesto ruske crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu.

 
Ruski zračni napadi na Kijev i druge gradove

10:21

Eksplozije su se čule u Kijevu i okolici nakon upozorenja o zračnom napadu, rekli su Reutersovi svjedoci.

Vlasti su izvijestile o slanju spasilačkih timova na nekoliko lokacija u glavnom gradu.

Ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da u napadima, koji su se dogodili rano ujutro, ima ranjenih u regijama Kijev i Čerkasi te u gradu Harkivu na istoku zemlje.

- Nemirno je jutro. Čule su se eksplozije u različitim regijama Ukrajine, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je u Kijevu ranjeno sedam osoba, uključujući devetogodišnju djevojčicu.

Krhotine projektila pale su u središte grada, a oštećen je infrastrukturni objekt i nekoliko nestambenih zgrada, što je izazvalo požar, rekao je.

Klimenko kaže da su oštećeni hotel i nekoliko kioska u Čerkasiju, u središnjoj Ukrajini, a sedam je osoba ranjeno.

Hitna služba objavila je video na Telegramu na kojem se vidi kako spasioci na nosilima iznose ozlijeđenog čovjeka dok bjesni požar.

Ministarstvo unutarnjih poslova i regionalni dužnosnici izvijestili su o eksplozijama u regijama Čerkasi, Harkiv, Hmeljnicki, Rivne, Vinicja, Lavov i Ivano-Frankivsk.

Maksim Kozickij, guverner Lavova, rekao je da su tri ruske rakete pogodile grad Drohobič na zapadu, oko 60 kilometara od poljske granice.

Kozickij je rekao da su pogođeni infrastrukturni objekt i skladišta.

U odvojenom noćnom napadu dvije su osobe poginule u ruskom granatiranju u južnom gradu Hersonu, rekao je guverner Oleksandr Prokudin.

 
Poljska neće više slati oružje Ukrajini

09:09

Poljska više ne šalje oružje Ukrajini, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na privatnom televizijskom kanalu Polsat News, prenosi poljska novinska agencija PAP.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog toga što je Varšava proširila zabranu uvoza ukrajinskog žita, zabrinuta da će velike količine naštetiti poljskim poljoprivrednicima.

- Poljska podržava pobjedu nad "ruskim barbarom", ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita, rekao je Morawiecki.

Poljska je prethodno pozvala ukrajinskog veleposlanika u ministarstvu vanjskih poslova u Varšavi kako bi prosvjedovala protiv izjava ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Općoj skupštini UN-a. On je, naime, rekao da "politički teatar" oko uvoza žitarica iz Ukrajine samo koristi Rusiji.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruski-zracni-napadi-na-na-kijev-i-druge-gradove-11047480

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.