Je li Rusija već izgubila rat protiv Ukrajine? Evo što kaže stručnjak

RAT U UKRAJINI/AKRAP

Ukrajinci su jutros uništili 30-ak ruskih dronova. S druge strane, i Rusi izvještavaju da su noćas iznad Crnog mora uništili dronove koje je lansirala Ukrajina. Intenzitet ratovanja, kontekst i globalne posljedice sukoba analizirao je stručnjak za geopolitiku sa Sveučilišta Sjever Gordan Akrap. 

Akrap je rekao da se radi o ratu koji ima sve oznake i odlike masovnih uništenja. 

- To Rusija pokazuje od prvog dana, da se ruske oružane snage nisu pripremile bez obzira na to što je general Gerasimov još 2013. godine objavio članak gdje je pokazao da je shvatio temeljne postavke modernih i temeljnih sukoba. Međutim, u ovom vremenu nije uspio reorganizirati ruske oružane snage da djeluju na moderne načine, onako kako bi moderne vojske trebale raditi, objasnio je Gordan Akrap. 

Dodao je da Rusija ima velike gubitke i da je Putinova Rusija praktički izgubila rat u Ukrajini. 

- Zato što je već četiri puta morala promijeniti strategiju za razliku od Ukrajine koja se drži svoje strategije. S druge strane, Rusija iako se brani, pokazuje da ima znatno veće žrtve i znatno veće gubitke na ljudskoj i tehničkoj strani nego što ima ukrajinska snaga koja je u ovom trenutku napadač, rekao je. 

Korupcija rak rana svakog društva

Istaknuo je da se pokazalo da je korupcija rak rana svakog društva te da je ona izjela ruski obrambeni program, ruski razvoj i sposobnosti. 

- S druge strani Rusi su pokazali brojno moderno oružje na svojim paradama. Međutim, ispada da je to paradno oružje. Sjetimo se kako je njihov ponos doslovce stao na paradi, nije se mogao više upaliti. Tako da to pokazuje jednu ozbiljnu nemogućnosti i nesposobnost Rusije da razvije te moderne tehnologije i pametna oružja. Rusija se u 21. stoljeću koristi doktrinama rata iz 20. stoljeća, rekao je. 

Dodao je da s druge strane, Ukrajina ima, zahvaljujući partnerima, moderna oružja u borbi. 

- Praktički jedna raketa s ukrajinske snage vrijedi kao 150 ruskih. To je zapravo pokazatelj omjera stvarnih snaga i znanja, kazao je. 

Radi li vrijeme protiv Ukrajine?

Rekao je da nije baš siguran da vrijeme radi protiv Ukrajinaca. 

- Prošle godine, Ukrajina je izvela savršene manevre sa svojih ratišta i oslobodila je Herson i Kharkiv, ogromna područja, bez velikih ljudskih žrtava. S druge strane sada se očekuju sve slabija obrana na napadne strane koje djeluju na području Ukrajine. Odnosno, dolaskom kiše i vlažnog vremena, ali ako dođe do zime na kakvu su naučili, budite uvjereni da će taj zimski teren više koristiti Ukrajincima nego Rusima, rekao je, objasnio je.

Wagnerovci

Na pitanje jesu li Wagnerovci još uvijek aktivni nakon smrti svog vođe, rekao je da jesu, ali da nisu toliko aktivni na području Ukrajine. 

- Nego onaj dio njih koji se integrirao u sustav ruske oružane snage. Onaj dio Wagnerovaca koji djeluje na području Afrike, egzistir tamo samo vrlo vjerojatno s novim zapovjedništvom, novim ustrojem, novom organizacijom i potpuno su integrirani u provođenje sigurnosnih i svih drugih interesa Rusije na području Afrike, rekao je. 

Suzdržanost kod zemalja kada se radi o ratu?

Akrap je rekao da postoji suzdržanost nekih zemalja kod invazije Rusije na Ukrajinu.

- Brojne su aktivnosti dezinformacijske naravi gdje ruski i proruski krugovi plasiraju informacije unutar Europe i unutar zemalja članice NATO saveza kako bi smanjile potporu stanovništva i time političku potporu, pružanja potpore ukrajinskom vodstvu, narodu i procesu oslobađanje Ukrajine, rekao je. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/gordan-akrap-o-situaciji-u-ukrajini-11026900

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.