Zelenski: Situacija u Bahmutu je sve teža "zahvalan sam svima koji herojski brane to područje"

Zelenski: Situacija u Bahmutu je sve teža "zahvalan sam svima koji herojski brane to područje"

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, situacija u ukrajinskom gradu Bahmutu, koji ruska vojska pokušava zauzeti već šest mjeseci, postaje sve izazovnija. Najteže se borbe vode na sjeveru grada. Ukrajinske snage tvrde da im ponestaje streljiva i oružja. Ruska vojska već mjesecima pokušava zauzeti taj grad koji nema neku osobitu stratešku važnost, no postao je simbol borbe za nadzor Donbasa. Zelenski je jučer razgovarao s američkim ministarstvom financija, koje je stiglo u Kijev, o načinima preusmjeravanja ruske imovine kojom bi se nadoknadila ratna šteta započeta u Ukrajini. 

 

Kako je također rekao u svom noćnom obraćanju, Rusi konstantno uništavaju sve što bi branitelji mogli iskoristiti za učvršćivanje svojih pozicija. Analitičari iz Kijeva procjenjuju da ukrajinska strana kontrolira samo južni dio Bakhmuta, dok proruske vlasti Donjecke regije tvrde da ruska vojska kontrolira sve prometnice prema gradu.

Kako je rekao i Zelenski, "zahvalan je svima koji herojski brane " to područje. Istodobno je još jednom pozvao Zapad da im pošalje moderne vojne zrakoplove kako bi se " cijeli teritorij zemlje obranio od ruskog terora ".U međuvremenu, rusko ministarstvo obrane optužuje SAD za planiranje provokacije u Ukrajini koja uključuje otrovne kemikalije.

SAD: Kina je očito izabrala stranu

U međuvremenu, glasnogovornik američkog državnog tajnika, Ned Price , upozorio je na redovnoj tiskovnoj konferenciji da je Kina u ukrajinskom ratu " jasno izabrala stranu " te da ima sofisticiraniju tehnologiju i resurse na raspolaganju za napade Ruske snage u Ukrajini. Price je naglasio važnost iranskih bespilotnih letjelica u Ukrajini kada bombardiraju civilne ciljeve i energetsku infrastrukturu, ali je upozorio da bi posljedice uključenosti Kine u rat mogle biti "potencijalno strašne i tragične ", sažima Guardian.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.