Britanci plaćaju cijenu Brexita - zbog nestašice uvode količinska ograničenja u kupnji povrća

Britanci plaćaju cijenu Brexita - zbog nestašice uvode količinska ograničenja u kupnji povrća

U Velikoj Britaniji nedostaje povrća, police su prazne pa najveći trgovački lanci, poput Tesca i Aldija uvode količinska ograničenja pri kupnji mrkve, rajčice, krastavaca.... Rezultat je to smanjenog uvoza, ali dijelom i brexita te smanjanja proizvodnje u domaćim staklenicima.

Manji uvoz zbog slabijih uroda u južnoj Europi i sjevernoj Africi pridonio je nestašici, a krizu dodatno pogoršava niža proizvodnja u staklenicima kod kuće i u Nizozemskoj zbog visokih troškova energije. Prije nekoliko dana najveći britanski trgovački lanac Tesco krenuo je za ostalim konkurentima i uveo količinska ograničenja otkupa rajčica, paprika i krastavaca po pojedinom kupcu. Kako je ocijenio bivši direktor Sainsbury'sa, drugog najvećeg trgovačkog lanca u zemlji , Justin King , zemlja je trenutačno jako izložena uvozu jer je vlada odlučila ne pomoći domaćim proizvođačima u pokrivanju visokih troškova energije.

"U ovom trenutku svjedočimo stvarnoj nestašici, ali sami smo stvorili te probleme. Mogli bismo odlučiti subvencionirati njihove troškove energije, kao što smo učinili za druge industrije", rekao je .Proizvodnja povrća, koja je prema procjenama Nacionalnog saveza britanskih farmera trebala pasti na najnižu razinu od 1985. godine, isključena je iz vladine sheme za energetski intenzivne industrije, kroz koju su osigurali pomoć za troškove energije.

Prema ocjeni poznavatelja prilika, uvođenje ograničenja otkupa povrća od trgovaca pravedna je mjera jer se na taj način omogućuje onima kojima je ono stvarno potrebno da dođu do tih proizvoda. Maloj ponudi na policama trgovina pridonose i restorani te ulični prodavači povrća koji po zalihe takvih proizvoda idu u trgovine, a ne u veletrgovce, jer se i oni suočavaju s nestašicom povrća./rtvslo FOTO: EPA

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.