Nova fronta u Ukrajini blizu separatističke granice u Luhansku

RAT U UKRAJINI

Munjevitom protuofenzivom ukrajinska vojska nastavlja vraćati mjesecima okupirane dijelove sjeveroistoka svoje zemlje. Ukrajina je objavila da je do sada oslobodila 8 tisuća četvornih kilometara. Na teritoriju oslobođenom od ruskog agresora osjeća se olakšanje, ali i tuga jer ponovno stižu dokazi i potresna svjedočanstva o mučenjima i ubijanjima civila.

 

Kremlj: Ambicije Ukrajine da uđe u NATO ostaju prijetnja Rusiji

13:02

Kremlj je u srijedu objavio da su ambicije Ukrajine da uđe u NATO prijetnja sigurnosti Rusije i da je stoga nužna "specijalna vojna operacija" u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na susjednu zemlju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ideja Ukrajine da se priključi NATO-u glavna prijatnja Rusiji koja "naglašava važnost i hitnu potrebu da se osigurajaju naša sigurnost i nacionalni interesi".

 

Nova fronta u Ukrajini blizu je separatističke granice u Luhansku

12:19

Linija fronta u istočnoj Ukrajini približava se granicama teritorija na koji pravo polaže separatistička Narodna republika Luhansk (LPR), kazao je u srijedu za novinsku agenciju TASS visoki vojni zapovjednik LPR-a.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad cijelom LPR, koja je jedna od dvije regije koje čine ukrajinsku istočnu regiju Donbasa. Kada su ruske snage prvi put ušle u Ukrajinu 24 veljače, za cilj su si postavili zauzimanje cijelog Donbasa.

No, brzopotezna protuofenziva Ukrajine koja je počela prošlog tjedna Rusiju je navela na povlačenje pa se nova fronta sve više približava samoproglašenim granicama LPR-a, kazao je zapovjednik Andrej Maročko u srijedu.

 

Von der Leyen: Trebali smo slušati one kojI znaju Putina

11:20

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen istaknula je u srijedu da je EU trebala više slušati one koji su godinama upozoravali na opasnost režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Jedna od pouka iz ovoga rata jest da smo trebali slušati one koji znaju Putina. Anu Politkovskaju (ubijenu rusku novinarku) i ruske novinare koji su razotkrivali kriminal i to platili životom. Naše prijatelje u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i oporbu u Bjelorusiji. Trebali smo slušati glasove unutar naše Unije, u Poljskoj, baltičkim zemljama i diljem srednje i istočne Europe, rekla je von der Leyen u govoru o stanju Unije.

 

London tvrdi da Moskva koristi iranske dronove u Ukrajini

11:10

Moskva je počela koristiti iranske borbene bespilotne letjelice u ratu protiv susjedne Ukrajine pošto je iscrpila svoje zalihe oružja, procjenjuju britanski obavještajni analitičari.

Rusija gotovo sigurno kupuje oružje od država pod sankcijama poput Irana ili Sjeverne Koreje jer se njezine zalihe iscrpljuju, naveli su analitičari britanskog ministarstva obrane na dnevnom brifingu u srijedu.

Moskva je nedavno vjerojatno prvi put upotrijebila iranske bespilotne letjelice u Ukrajini, napisali su analitičari u izvješću dan nakon što je Ukrajina objavila da je oborila bespilotnu letjelicu Šahed-136 u blizini sjeveroistočnog grada Kupjanska tijekom svoje protuofenzive.

- Gubitak drona Shahed-136 blizu prve crte bojišnice sugerira da postoji realna mogućnost da Rusija pokušava upotrijebiti sustav za izvođenje taktičkih napada umjesto napada na strateške ciljeve dublje u ukrajinskom teritoriju, navodi se u izvješću.

 

Ukrajina predstavila prijedloge za poslijeratnu sigurnost

09:55

Ukrajinska vlada predstavila je sigurnosne garancije koje smatra nužnim za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi.

Plan u Kijevu su u utorak predstavili čelnik predsjednikove administracije Andrij Jermak i bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh, a njime je predviđeno oružje i poduka koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti.

Plan predlaže da više europskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, budu jamac sigurnosti Ukrajine, te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u.

Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamjenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog ustavom propisanog cilja pridruživanja NATO-u, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne labavija sigurnosna jamstva.

No, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata među političarima u Rusiji, upozorio je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati trećim svjetskim ratom. Medvedev je na Telegramu naglasio da bi pridruživanje Ukrajine NATO-u obvezalo druge članice na obranu Ukrajine. Dodao je i da, ako se NATO nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će vidjeti kako Zemlja gori, a cement se topi.

 

Washington: Ukrajina sada ima 'zamah' u sukobu s Rusijom

07:47

Ukrajina je postavila cilj osloboditi sve teritorije koje su okupirale ruske snage nakon što ih je potisnula u brzoj protuofenzivi na sjeveroistoku, rekla je u utorak ukrajinska dužnosnica, a Washington je ocijenio da Ukrajina sada ima zamah u ratu s Rusijom.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je do sada oslobođeno oko 8000 četvornih kilometara, sve u sjeveroistočnoj regiji Harkiva.

Ruske snage još uvijek kontroliraju oko petinu Ukrajine na jugu i istoku, ali Kijev je sada u ofenzivi na oba područja.

Američka vlada sugerirala je u utorak da bi moglo doći do nove dinamike u ratu u Ukrajini nakon nedavnog niza dramatičnih ukrajinskih vojnih uspjeha protiv okupacijskih ruskih snaga u regiji Harkiv.

- Mislim da je ono što vidite svakako pomak, zamah ukrajinskih oružanih snaga, posebno na sjeveru, rekao je direktor komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Dodao je da će prepustiti ukrajinskom predsjedniku da utvrdi je li doista došlo do prekretnice u sukobu ili nije. I američki predsjednik Joe Biden također je priznao da je teško reći kolika su prekretnica u ratu nedavna ukrajinska napredovanja, naglašavajući da je pred Ukrajinom još dug put.

Govoreći na središnjem trgu u Balakliji, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar rekla je da je 150.000 ljudi oslobođeno od ruske vlasti u tom području. Ukrajinske zastave su bile podignute, a velika se gomila okupila kako bi primila pakete humanitarne pomoći.

Ukrajinsko napredovanje moglo bi se uskoro proširiti na pokrajine Luhansk i Doneck, gdje je Rusija mjesecima koncentrirala svoje snage kako bi proširila teritorij koji drže separatisti od 2014. godine. Ukrajinski guverner Luhanska, Serhij Gaidai, rekao je da su ukrajinske snage već ponovno zauzele grad Liman u Donecku. Identificirao je istočniji grad Svatove u Luhansku kao vjerojatnu sljedeću bojišnicu.

 

Ukrajinska vojska bilježi vojne uspjehe, manjka joj oružja

07:30

Uništena i napuštena vojna vozila stoje uz cestu. Vojnu opremu, oružje i streljivo ruski vojnici kao da nisu ni pokušali ponijeti. Pred munjevitim naletom ukrajinskih snaga na sjeveroistoku zemlje vrijeme je za okupatore bilo predragocjen luksuz.

- Bježali su poput miševa. Trčali su i napuštali sve - vozila, suborce. Jednog su svojeg ranjenika ubili, kako bi lakše mogli pobjeći, rekao je jedan ukrajinski vojnik.

U kratko vrijeme ukrajinska je vojska oslobodila golem teritorij, na kojem tek slijedi uspostavljanje potpune kontrole.

- Stabilizacijske mjere dosad su dovršene na području većem od 4000 četvornih kilometara. Stabilizacija se nastavlja na oslobođenom teritoriju otprilike jednake veličine. Naše snage otkrivaju ostatke okupatorskih snaga i saboterske skupine, privode kolaboracioniste i uspostavljaju sigurnu zonu, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

U Izjumu, kao i u drugim oslobođenim gradovima, posvuda tragovi razaranja. Na svjetlo dana izlaze i brojna svjedčanstva ljudi, koji su preživjeli rusku okupaciju. Artem je u zatočeništvu proveo više od 40 dana.

- Tjerali su me da držim dvije žice spojene na struju. Ispitivali su me i povećavali voltažu. Govorili su da lažem i nastavljali s mučenjem. Nekim su zatvorenicima to radili svaki drugi dan, kaže.

Ukrajinska strana tvrdi da su konvoji ruske vojne opreme iz strateški važnog okupiranog Melitopolja krenuli prema Krimu. Premda se povukla, ruska vojska nastavlja sa žestokim topničkim napadima, često na civilnu infrastrukturu. Ukrajina traži još oštrije sankcije za Rusiju, kao i daljnju pomoć zapada u opskrbi oružjem.

S ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom telefonski je razgovarao njemački kancelar Olaf Scholz te zatražio povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i pronalaženje diplomatskog rješenja utemeljenog na poštovanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajinska-vojska-biljezi-vojne-uspjehe-manjka-joj-oruzja-9561705

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.