Ukrajina nastavlja napredovati, Moskva šuti

TENK

Ukrajinske snage nastavljaju osvajati dijelove teritorija koji su okupirale proruske snage. Predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je od početka rujna oslobođeno oko 2 tisuće četvornih kilometara teritorija te da vjeruje kako će ova zima biti prekretnica i da će Ukrajina ubrzo biti oslobođena. Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofenzivu ukrajinskih trupa. Moskva šuti i izaziva bijes ruskih nacionalista. 

Bijes ruskih nacionalista i komentatora

07:55

Gotovo potpuna šutnja Moskve o porazu, ili bilo kakvom objašnjenju za ono što se dogodilo u sjeveroistočnoj Ukrajini, izazvala je značajan bijes među nekim proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama, prenosi Reuters. Neki su u nedjelju pozvali predsjednika Vladimira Putina da odmah izvrši promjene kako bi osigurao konačnu pobjedu u ratu.

Ukrajina optužila Rusiju za osvetnički napad, Moskva šuti

07:45

Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofenzivu ukrajinskih trupa tijekom vikenda koja je natjerala Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regiji Harkiv.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su mete osvetničkih napada uključivali vodna postrojenja i termoelektranu u Harkivu te da su uzrokovali rasprostranjene nestanke struje. Nema vojnih objekata, cilj je lišiti ljude svjetla i topline, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru.

U najgorem porazu moskovskih snaga otkako su u ožujku odbijene od predgrađa glavnog grada Kijeva, tisuće ruskih vojnika ostavile su za sobom streljivo i opremu dok su bježali iz grada Iziuma, koji su koristili kao logističko središte.

Ruska vojska se povlači

07:20

Harkiv, kao i drugi dijelovi istočne Ukrajine, ostali su u potpunom mraku nakon požara u drugoj najvećoj termoelektrani u zemlji. Guverner Harkiva zamjenik šefa hitnih služni u Harkivskoj regiji Anatolij Torianik. izvijestio je da u nekoliko naselja nema ni struje ni vode.

- Nakon što je projektil pogodio infrastrukturu, oštećeni su transformatori koji opslužuju grad Harkiv. U zgradi koju su pogodila dva projektila nalazila su se dva službenika na dužnosti. Jedan je poginuo, a za drugim tragamo, kazao je zamjenik šefa hitnih služni u Harkivskoj regiji Anatolij Torianik.

Gradovi bez struje

Ukrajinski dužnosnici optužili su ruske snage u povlačenju za pokretanje osvetničkih napada na civilnu infrastrukturu. Odgovor je to na brzu ofanzivu ukrajinskih trupa tijekom vikenda koja je natjerala Ruse da napuste svoj glavni bastion u regiji Harkiv. Dok Moskva negira da namjerno gađaju civile, Kijev je izvijestio da su ruski napadi uzrokovali potpuni nestanak struje u regijama Harkiva i Donjecka, te djelomične nestanke struje u regijama Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk i Sumy.

- U ovih 200 dana rata, postigli smo mnogo, ali ono najvažnije i najteže je pred nama. Zato želim ovo obraćanje posvetiti onima koji su u prvim redovima i kojima je sada najteže. Svima koji su u ovih 200 dana uništili više od 2000 neprijateljskih tenkova, 4500 borbenih oklopnih vozila, više od 1000 neprijateljskih topničkih sustava, 250 zrakoplova, 200 helikoptera i gotovo 1000 bespilotnih letjelica, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusija odgodila referendume

Ruska strana i dalje ne komentira aktualno stanje na terenu, ali je, znakovito, odgodila pripreme za održavanje referenduma na okupiranim područjima u regijama Harkiv i Zaporižija, ali ne i na području Hersona.

Među nedavno oslobođenim mjestima je i selo Zaliznične na istoku zemlje. Nakon povlačenja ruskih snaga, stigli su ukrajinski policijski službenici kako bi istražili ratne zločine i posljedice okupacije.

Rusi su otišli, ali je ostao strah od nadolazeće zime jer struje ovdje i dalje nema. Ukrajinska protuofanziva prisilila je Moskvu na ubrzano povlačenje trupa kako bi izbjegli da se nađu u okruženju, ostavljajući za sobom značajne količine oružja i streljiva. Od početka rujna, ukrajinska vojska vratila je oko 3000 četvornih kilometara teritorija.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-nastavlja-napredovati-moskva-suti-9521857

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.