Truss i službeno postala premijerka Velike Britanije

TRUSS

Kraljica Elizabeta II. u utorak je imenovala Liz Truss novom britanskom premijerkom, a konzervativku čeka težak zadatak vođenja zemlje kroz recesiju i energetsku krizu koja prijeti milijunima kućanstava i tvrtki. 

Truss, četvrta konzervativna premijerka u šest godina i donedavna ministrica vanjskih poslova, stigla je na kraljevsko imanje u Škotskoj gdje ju je 96-godišnja kraljica pozvala da formira vladu.

Truss je zamijenila Borisa Johnsona koji je primoran otići nakon turbulentne godine, obilježene skandalom sa zabavom u uredu premijera dok su Britanci morali poštivati stroge mjere zbog covida-19.

- Kraljica je danas u audijenciju primila časnu zastupnicu Elizabeth Truss i zatražila da formira novu administraciju, stoji u priopćenju Buckinghamske palače.

- Gospođa Truss prihvatila je ponudu Njezina Veličanstva te joj poljubila ruku nakon što je imenovana premijerkom i prvim lordom riznice, dodaje se.

Truss čeka iznimno težak zadatak vođenja države pogođene dvoznamenkastom inflacijom, visokom cijenom energenata i nadolazećom dugotrajnom recesijom do kraja godine.

Njezin plan pomoći gospodarstvu poreznim rezovima te mogućim izdvajanjem 100 milijardi funti za ograničavanje cijena energenata već je poremetio financijska tržišta, s investitorima koji se okreću od funte i državnih obveznica.

Truss preuzima kormilo države s manjom političkom podrškom od svojih prethodnika. Na premijersku funkciju dolazi nakon pobjede protiv Rishija Sunaka na izborima unutar Konzervativne stranke, no s manjom razlikom nego što se očekivalo.

Boris Johnson podržao Truss, poručio da će zemlja savladati krizu

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak da će njegova nasljednica Liz Truss učiniti sve kako bi pomogla Britancima da se nose s vrtoglavim skokom cijena energije, koristeći svoj oproštajni govor kako bi podržao novu premijerku.

- Znam da će Liz Truss i ova suosjećajna konzervativna vlada učiniti sve što mogu kako bi ljudi prebrodili ovu krizu i ova će je zemlja izdržati i mi ćemo pobijediti, rekao je stojeći pred vratima rezidencije i ureda u Downing Streetu broj 10.

Britanija će izaći jača iz ekonomske krize, rekao je Johnson odlazeći iz Downing Streeta da podnese kraljici ostavku na mjesto premijera.

- Ovo je teško vrijeme za gospodarstvo, rekao je.

- Ovo je teško vrijeme za obitelji diljem zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, izaći ćemo jači na drugoj strani, dodaje.

Premijer je rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin "potpuno zavaravao" ako je mislio da može uspjeti "ucjenjujući i maltretirajući" britansku javnost ograničavanjem opskrbe plinom, podižući tako svjetske cijene.

- Imamo i nastavit ćemo imati tu ekonomsku snagu da ljudima damo novac koji im je potreban da prebrode ovu energetsku krizu koju je prouzročio Putinov opaki rat, rekao je Johnson.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/lizz-truss-danas-preuzima-duznost-britanske-premijerke-9408266

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.