Zelenski u povodu 100. dana ruske invazije: Pobjeda će biti naša

Zelenski u povodu 100. dana ruske invazije: Pobjeda će biti naša

Nema naznaka smirivanja borbi na istoku Ukrajine. Rusi kontroliraju 70% Sjeverodonecka, grada za koji se vode ulične borbe, ali ukrajinska strana ističe da su njezine snage noćas zabilježile uspjeh u gradu. Dok je Rusija usmjerena na osvajanje gradova u Donecku i Luhansku, Ukrajinci u okupiranom Hersonu postižu napredak u protuofenzivama. Šesti paket sankcija Rusiji dobio je i konačno odobrenje, zeleno svjetlo dali su veleposlanici Europske unije. Paket oko kojeg su se zbog zahtjeva Mađarske mjesec dana lomila koplja, na snagu bi trebao stupiti danas.

Zelenski u povodu 100. dana ruske invazije: Pobjeda će biti naša

14:11

- Pobjeda će biti naša, poručio je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u kratkoj video poruci objavljenoj na Instagramu, u povodu 100. dana ruske invazije na njegovu zemlju.

- Predstavnici države su ovdje, braneći Ukrajinu već 100 dana, rekao je u poruci od 36 sekundi, stojeći ispred zgrade predsjedničkog ureda u Kijevu, pored premijera Denisa Šmigala i predsjednika kluba zastupnika stranke Sluga naroda, Davida Arahamije.

Video poruka objavljena je u povodu 100. dana ruske invazije i podsjeća na drugu poruku koju je Zelenskij snimio 25. veljače, dan nakon upada ruskih snaga u Ukrajinu, na istom mjestu i s istim suradnicima, kako bi Ukrajincima ulio povjerenje.

- Svi smo ovdje, naši vojnici su ovdje, građani, društvo, svi smo ovdje u obrani naše neovisnosti, naše države, rekao je tada Zelenski.

 

Moskva ocijenila da je u 100 dana postigla neke rezultate u Ukrajini

13:47

Kremlj je u petak ocijenio da je ispunio neke od svojih ciljeva nakon 100 dana ofenzive u Ukrajini, istaknuvši da su oslobođena mnoga naselja, što je stanovništvu omogućilo povratak mirnom životu.

- Taj pothvat nastavit će se sve dok svi ciljevi posebne vojne operacije ne budu ispunjeni, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

- Kad je riječ o sigurnosti (stanovnika Donabasa), u tijeku su mjere, neki rezultati su postignuti, ocijenio je Peskov.

Po njegovim riječima, "oslobođeno je mnogo naselja od pronacističkih oružanih snaga Ukrajine, kao i nacionalističkih elemenata".

 

Hrvatski državljanin ozlijeđen u Ukrajini na sigurnom

13:32

Hrvatski državljanin ozlijeđen je u Ukrajini ali sada je na sigurnom i bit će prebačen u Hrvatsku gdje će nastaviti liječenje, potvrdilo je u petak za Hinu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

 

Lavrov 6. i 7. lipnja u Beogradu, oprečna mišljenja o njegovu posjetu

13:30

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov doputovat će u dvodnevni posjet Srbiji 6. i 7. lipnja, javili su u petak ruski i srbijanski mediji pozivajući se na glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu.

 

Dodik pozvao ruskog veleposlanika da govori u parlamentu RS

13:29

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov dobit će narednog tjedna priliku govoriti na sjednici parlamenta Republike Srpske i tamo zastupati politiku Moskve, potvrdio je u petak član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Rusija poziva na direktore američkih medija, upozorava na 'oštre mjere'

13:07

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da poziva čelnike američkih medija u Moskvi na sastanak u ponedjeljak kako bi ih obavijestilo o oštrim mjerama kao odgovor na američka ograničenja protiv ruskih medija.

- Neizbježno će uslijediti najstrože mjere ako se ne normalizira rad ruskih medija u SAD-u, rekla je u petak glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova.

U tu svrhu, u ponedjeljak, 6. lipnja, šefovi moskovskih ureda svih američkih medija bit će pozvani u press centar ruskog ministarstva vanjskih poslova kako bi im se objasnile posljedice neprijateljske linije njihove vlade u medijskoj sferi, dodala je.

- Veselimo se tome, rekla je.

Rusija je optužila zapadne zemlje da nameću nepravedna ograničenja ruskim medijima u inozemstvu, uključujući zabranu nekih informativnih medija koje podržava država.

Zastupnici su prošli mjesec usvojili zakon kojim se tužiteljima daju ovlasti da zatvore strane medijske urede u Moskvi ako je neka zapadna zemlja bila "neprijateljska" prema ruskim medijima.

Otkako je u veljači počela invaziju na Ukrajinu, Rusija je suzbila medijsko izvješćivanje o sukobu, uvodeći 15-godišnje zatvorske kazne za novinare koji namjerno šire "lažne" vijesti o onome što ona naziva svojom "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Zbog tog zakona neki su zapadni mediji povukli svoje novinare iz Rusije. Druge zapadne organizacije, uključujući Reuters, ostale su u zemlji i nastavljaju izvješćivati.

Rusija kaže da je angažirana u "specijalnoj vojnoj operaciji" razoružavanja i "denacifikacije" svog susjeda. Ukrajina i saveznici to nazivaju neutemeljenim izgovorom za rat u kojem su ubijene tisuće ljudi, gradovi su sravnjeni za zemljom, a više od 6 milijuna ljudi bilo je prisiljeno pobjeći u inozemstvo.

 

EU konačno usvojio šesti paket sankcija protiv Rusije

12:34

Vijeće Europske unije usvojilo je u petak šesti paket sankcija protiv Rusije, koji predviđa zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, s iznimkom za zemlje koje nemaju izlaza na more.

 

UN: Rat u Ukrajini neće imati pobjednika

11:41

Rat u Ukrajini "neće imati pobjednika", ocijenio je u petak koordinator UN-a u zemlji, 100. dana ruske invazije.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/100-dana-rata-nema-naznaka-smirivanja-borbi-na-istoku-ukrajine-7737643

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.