Zelenski u norveškom parlamentu: Europa treba zabraniti ruskim brodovima pristup europskim lukama

UKRAJINA - RAT

Pregovori u Istanbulu donijeli su optimizam, mnogi su mislili da su napokon postignuti dogovori koji vode prema deeskalaciji sukoba, ali na terenu je stanje kao da se ništa nije dogodilo. Ukrajina tvrdi da su ruski potezi samo strateški manevar za pregrupiranje i nove napade jer granate su padale na mnoge gradove, a borbe su se vodile i u okolici Kijeva i Černjihiva iako je Rusija najavila da će smanjiti vojno djelovanje na tom području.  

Ključni događaji:

- Zelenski se obratio norveškom parlamentu

- Ukrajina želi preko Rumunjske izvoziti poljoprivredne proizvode

- Glavni ukrajinski pregovarač: U tijeku su intenzivne konzultacije

- Rusi granatirali dva nova grada

- Guverner regije Kmelnitskij: Ruske snage pogodile industrijska postrojenja u zapadnoj Ukrajini

- Noć u Lavovu je protekla mirno

- Situacija na poljsko-ukrajinskoj granici mirnija

- Borbe izvan Kijeva, ali ukrajinski glavni grad nije granatiran tijekom noći

- Granatiran istočni ukrajinski grad Lisičansk

- Pentagon upozorava na moguću novu rusku vojnu ofenzivu u Ukrajini

- Zelenski: Pregovori pozitivni, ali nećemo smanjivati obrambene napore

Zelenski u norveškom parlamentu: Europa treba zabraniti ruskim brodovima pristup europskim lukama

14:21

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se norveškom parlamentu.

Rekao je kako bi Europa trebala zabraniti ruskim brodovima pristup europskim lukama.

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se norveškom parlamentu. 

Rekao je kako bi Europa trebala zabraniti ruskim brodovima u evropskim lukama

 

Ukrajina želi preko Rumunjske izvoziti poljoprivredne proizvode

14:02

Ukrajina pregovara s Rumunjskom o otpremanju svog poljoprivrednog izvoza preko rumunjske crnomorske luke Constante, budući da su zbog ruske invazije blokirane ukrajinske luke, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede u srijedu.

Kako je u Dnevniku u podne javio novinar HTV-a Petar Vlahov 94 broda natovarena žitaricama i suncokretom ne mogu iz crnomorskih luka isploviti prema Sredozemlju, Mediteranu, sjevernoj Africi jer su pod blokadom ruske vojske.

Ukrajina, jedna od vodećih svjetskih izvoznica žitarica i biljnih ulja, ima dovoljno zaliha da podmiri svoje potrebe za hranom za dvije godine, ali će gubiti 1,5 milijardi dolara mjesečno zbog blokade izvoza poljoprivrednih proizvoda, dodalo je ministarstvo.

 

Rusija i Kina osuđuju zapadne sankcije Moskvi zbog Ukrajine

12:50

Ministri vanjskih poslova Rusije i Kine u srijedu su osudili "nezakonite i kontraproduktivne" sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njezine operacije u Ukrajini, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui, gdje je Kina domaćin dvodnevne konferencije o Afganistanu.

Sastanak je održan nešto više od mjesec dana nakon što je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u "specijalnu vojnu operaciju", pokrenuvši sankcije Zapada bez presedana.

Rusija od Kine traži podršku i partnerstvo dok postaje sve više izolirana, izdovojena iz globalnih financijskih sustava i lanaca opskrbe.

 

Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade crnomorskih luka zaustavljen ukrajinski izvoz žitarica

12:20

Čini se da su jučerašnji pregovori ipak bili samo varka, daleko je to od bilo kakvog mira ili prekida vatre, potvrđuju to i jutrošnje informacije s bojišta - granatirana su dva nova grada, javio je u Dnevniku u podne novinar HTV-a Petar Vlahov.

- Ruska je strana jutros granatirala dva nova grada koji do sada nisu osjetili posljedice rata - to je Kmelitinsk, dva i pol sata vožnje udaljen od Lavova prema istoku, dakle spada u zapadnu Ukrajinu, ali i Lisičansk, grad na istoku Ukrajine, gdje je pogođen blok stambenih zgrada i ima poginulih i ranjenih koji se nalaze pod ruševinama. To dovoljno govori da ruska strana ne povlači snage već ih pregrupira i osvježavanje snaga i priprema za jednu novu proljetnu ofenzivu. Danas doduše nije granatiran Kijev i to je nešto što ohrabruje, rekao je Vlahov.

- Ono što ne ide na ruku svijetu, ali u prvom redu Europi, jeste mogućnost globalne krize hrane. Ona je evidentna, naime, 94 broda natovarena žitaricama i suncokretom ne mogu iz crnomorskih luka isploviti prema Sredozemlju, Mediteranu, sjevernoj Africi jer su pod blokadom ruske armade, a upravo te zemlje ovise o ukrajinskim žitaricama. Moguće je da ćemo te posljedice osjećati na vlastitoj koži vrlo brzo, ističe Vlahov

 

Glavni ukrajinski pregovarač: U tijeku su intenzivne konzultacije

12:15

Kijev ne vidi zašto bi vjerovao obećanjima ruskih pregovarača. Jučerašnji rezultati mirovnih pregovora mogu se nazvati pozitivnima, no nisu ugušili eksplozije ruskih granata, tvrdi ukrajinski predsjednik.

- Ukrajinci nisu naivni. Naučili smo u ova 34 dana invazije, ali i u proteklih osam godina rata u Donbasu, vjerovati samo konkretnim rezultatima. Ukrajina je spremna pregovarati i to će nastaviti, no ruske snage moraju napustiti okupirane regije. Suverenitet i teritorijalna cjelovitost Ukrajine moraju biti zajamčeni, nema kompromisa o tome niti će ga biti, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Glavni ukrajinski pregovarač bio je konkretniji.

- U tijeku su intenzivne konzultacije o nekim važnim pitanjima. Najvažniji je sporazum o međunarodnim sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu, prema kojem će se moći zaustaviti rat što je Ukrajini potrebno. Drugo je pitanje prekida vatre koji bi riješio nagomilane humanitarne probleme, ističe Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

 

Ukrajinski dužnosnici: Rusija premješta snage da opkoli ukrajinsku vojsku na istoku

11:54

Rusija premješta snage iz sjeverne u istočnu Ukrajinu kako bi pokušala opkoliti ukrajinske snage, ali neke ostavlja u blizini glavnoga grada Kijeva kako bi ondje vezala dio ukrajinske vojske, rekao je u srijedu predsjednički savjetnik.

- Iako Rusi povlače neke snage iz (oko) Kijeva, i dalje će ostaviti određene snage ovdje (blizu Kijeva) kako bi ovdje vezale naše snage", rekao je Arestovič u televizijskim komentarima.

Ruske snage također su granatirale gotovo sve gradove duž crte bojišnice koja odvaja teritorij pod kontrolom ukrajinske vlade od područja pod kontrolom separatista koje podržava Rusija u istočnoj regiji Donjecka, rekao je regionalni guverner, a teške borbe vode se u južnom lučkom gradu Mariupolju.

Pavlo Kirilenko rekao je na nacionalnoj televiziji da bi se situacija mogla pogoršati jer su ruske snage usredotočile svoje napore na napad na regiju Donjeck.

 

Guverner regije Kmelnitskij: Ruske snage pogodile industrijska postrojenja u zapadnoj Ukrajini

10:05

Ruske snage pogodile su industrijska postrojenja u regiji Kmelnitskij u zapadnoj Ukrajini, tvrdi regionalni guverner Sergej Hamalij, objavila je bjeloruska medijska agencija Nexta na svom Twitter profilu.

Hamalij je za Sky News rekao da su požari na postrojenjima lokalizirani te da se vrše provjere kako bi se utvrdilo ima li žrtava.

 

Britanija skeptična prema ruskim obećanjima

10:00

Britanija će zauzeti vrlo skeptičan stav prema Rusiji i njezinu obećanju da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva, a potpredsjednik vlade Dominic Raab rekao je da će London suditi Moskvi na temelju njezinih djela, a ne riječi.

- Rusija je u pregovorima obećala smanjiti neke vojne operacije kako bi "pojačala međusobno povjerenje, ali zapadne zemlje očekuju da će pojačati ofenzivu u drugim dijelovima zemlje.

Britanija odražava skeptičnu reakciju Ukrajine.

- Vrata diplomacije uvijek će biti otvorena, ali mislim da ne možete vjerovati onome što izlazi iz usta Putinove ratne mašinerije, rekao je Raab za Sky News. Konačno ih treba testirati na njihovim djelima i moraju se povući iz Ukrajine, a ne samo promijeniti položaje, rekao je Raab za Times Radio.

 

Mirna noć u Lavovu

09:30

Prošla je noć u Lavovu bila mirna, a mirno je i jutro. Tijekom noći je opozvana zračna opasnoj koja je proglašena jučer poslijepodne. Međutim informacije koje dolaze s bojišnice nisu ohrabrujuće i nisu u skladu s zaključcima jučerašnjih mirovnih pregovora između ruske i ukrajinske strane, javio je nešto iza 9 sati iz Lavova novinar HTV-a Petar Vlahov.

 

Opšrinije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruska-invazija-na-ukrajinu-6432694

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.