Ukrajinsko-ruski sukob doslovno visi o niti

Ukrajinsko-ruski sukob doslovno visi o niti

Napetosti između Rusije i Zapada ne jenjavaju, naprotiv, sve su snažnije. Gomilanje vojnih snaga na rusko-ukrajinskoj granici, ali i šire, sve više pojačava strah cijele Europe od vojnog sukoba koji bi dramatično utjecao na globalne odnose u svijetu.

Ukrajinsko-ruski sukob doslovno visi o niti, a dodatno ulje na vatru dolijevaju nove informacije o raspoređivanju 8.500 američkih vojnika na europsko tlo u slučaju eskalacije krize.

- Održali smo vrlo dobar sastanak. Postoji potpuno jedinstvo između nas i europskih čelnika, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Unija i dalje šalje vojnu opremu u Kijev, no briselski šef diplomacije ipak zagovara političko rješenje.

- Činimo sve kako bismo diplomatskim putem riješili ovaj problem, no svjesni smo opasnosti od ruske invazije na Ukrajinu, pa se pripremamo i za tu mogućnost, rekao je Josep Borrell, povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Za taj dio zadužen je prvi čovjek NATO-a. A on predano radi na svim mogućim scenarijima.

- Razmišljamo o slanju dodatnih snaga na istok Europe, o formiranju novih borbenih skupina, koje bi imale za cilj jačanje europske sigurnosti. Istodobno, ne odbijamo mogućnost nastavka razgovora između NATO-a i Rusije, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

U Moskvi vlada veliko nezadovoljstvo, tvrde NATO ne poštuje nepisani dogovor o neširenju svojeg utjecaja na istok Europe. No, iako to vide kao problem, traže diplomatsko rješenje i čekaju odgovor na pitanja koja su postavili u vezi sa širenjem na istok.

- Mi smo spremni na razgovor, ali tražimo mišljenje o širenju NATO-a na istok. Odgovor koji ćemo dobiti ovoga tjedna, mogao bi ili pomoći ili dodatno podići tenzije. Iskreno rečeno, zabrinuti smo, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva stalno ponavlja jednu te istu tezu - njihovo gomilanje vojske na ukrajinskoj i bjeloruskoj granici, unutarnje je pitanje, nema veze s nikakvom invazijom i riječ je o zajedničkim vojnim vježbama s bjeloruskom vojskom.

- Znači, oni smiju slati vojnike u Ukrajinu, a mi koji imamo zajedničke vježbe na svojem teritoriju, mi smo opasni. A upravo oni su izazvali napetosti, a mi samo reagiramo, rekao je Aleksandar Lukašenko, bjeloruski predsjednik.

A u Ukrajini, vojnici koji nadgledaju položaje pobunjenika u odmetnutim regijama, osjećaju strah na svakom koraku.

- Ne vjerujem da će Rusi pregovarati o miru, bojim se da će krenuti u napad, pa zato od Europe očekuje da pokaže pravu zabrinutost, i da nam pomogne, rekao je ukrajinski vojnik Oleh Surhov.

No unatoč svim najavama i strahovima od invazije, diplomacija ipak djeluje. Sutra u Parizu počinje sastanak, daleko od očiju javnosti, na kojem će politički tajnici Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske pokušati dogovoriti mirno rješenje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova hrvatskim građanima savjetuje da, do daljnjega, ne putuju u Ukrajinu. Istodobno, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović odbacio je bilo kakvu mogućnost da, ako do njega dođe, u sukobu na istoku Europe sudjeluju i hrvatski vojnici.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.