Ne smiruju se prosvjedi u Srbiji zbog rezultata općih izbora

Ne smiruju se prosvjedi u Srbiji zbog rezultata općih izbora

 U Srbiji se ne smiruju prosvjedi zbog rezultata općih izbora. Nezadovoljni građani ponovno su se okupili ispred zgrade državnog izbornog povjerenstva. Oporba traži poništavanje lokalnih izbora u Beogradu zbog nepravilnosti. Studenti koji su također na ulici najavljuju drastičnije poteze.

Oporba i građani koji se bune protiv izbornih rezultata svoje nezadovoljstvo treću su večer zaredom izražavali ispred Državnog izbornog povjerenstva.

- Ovaj trenutak zahtijeva da ustane svaki čovjek u Srbiji koji se bori za svoje dostojanstvo i koji neće da bude rob u ukradenoj državi, u državi u kojoj su ukradene institucije, ukradeni su i ovi izbori, sve je ukradeno, rekao je Miroslav Aleksić, koalicija "Srbija protiv nasilja".

Velik dio prosvjednika čine studenti iz organizacije "Studenti protiv nasilja". Kažu da će od ponedjeljka početi blokirati određene ceste ne provjere li se birački popisi.

- Idemo u ovu borbu do kraja, mi vama dajemo našu podršku. Zbog vas ovo radimo i to je naša obaveza da ispravimo ono što možda nije urađeno 2000. godine da vam ostavimo bolju zemlju, naglasila je Marinka Tepić, koalicija "Srbija protiv nasilja".

Marinika Tepić i dalje štrajka glađu u zgradi Državnog izbornog povjerenstva. Pravnici koalicije "Srbija protiv nasilja" predali su povjerenstvu zahtjev za poništavanje izbora na svim razinama. Međutim predsjednik izbornog povjerenstva kaže - mi nismo mjerodavni za to.

- Ako je ideja da se Republička izborna komisija etiketira kao dežurni krivac u političkim djelovanjima pojedinih stranaka opozicije nezadovoljnih izbornim rezultatima i ako bilo kakve veze s ovim ima, ja na to zaista ne mogu da utičem, istaknuo je Vladimir Dimitrijević, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

 

Gradsko izborno povjerenstvo poništilo je izbore na dva izborna mjesta, ali ne na zahtjev oporbe.

- Poslije desetak godina skoro totalne vlasti SNS-a, mogu da kažem da je ovo društvo donekle normaliziralo izbornu krađu. Znači to se očekuje i o tome se stalno priča u smislu da opozicija pokušava stalno da izađe tome u susret. To je normalnost, pod znacima navoda, i samo se gleda na koji način to može da se spriječi ili da se umanji, rekao Dušan Milenković, politički konzultant.

Aleksandar Vučić ne pridaje nikakvu pozornost prosvjedima. Na društvenim mrežama samo se ispričao stanovnicima Republike Srpske. Oporba je optužila vlast da je iskoristila te birače u borbi za glasove na lokalnim izborima. HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.