Priopćenje MVEP-a povodom općih i lokalnih izbora 17. prosinca 2023. u Republici Srbiji

Priopćenje MVEP-a povodom općih i lokalnih izbora 17. prosinca 2023. u Republici Srbiji

U Republici Srbiji će se 17. prosinca 2023. održati izvanredni opći izbori za zastupnike u Narodnoj skupštini i lokalni izbori za zastupnike u skupštinama gradova i općina u Republici Srbiji.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćuje - Ovim putem koristimo priliku pozvati sve pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji da bez straha iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na nacionalne i lokalne izbore. Također, ovim putem pozivamo sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice da glasuju za one liste na nacionalnoj i na lokalnoj razini vlasti, na kojima su istaknuti kandidati Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na čelu s Tomislavom Žigmanovom, koje imaju potporu legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji, te najvećeg broja političkih i društvenih institucija koje okupljaju Hrvate u Vojvodini i Srbiji.

Nažalost, još jednom moramo ustvrditi kako se i ovi izbori održavaju u kontekstu neispunjavanja najznačajnijih odredbi iz bilateralnog Sporazuma između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj koji je potpisan 15. studenoga 2004. Kao i u nizu ranijih prigoda, također ćemo ponovno istaknuti kako će Vlada Republike Hrvatske nastaviti inzistirati na implementaciji odredbi iz spomenutog sporazuma te ćemo još podsjetiti na općepoznatu činjenicu kako su dobrosusjedski odnosi i vladavina prava temelj uspješnog procesa pristupanja država kandidatkinja u Europsku uniju.

 Slijedom navedenoga, Vlada Republike Hrvatske će, kroz brojne europske i nacionalne projekte kao što je Hrvatski dom - Matica u Subotici, nastaviti sa snažnom političkom i materijalnom potporom hrvatskoj nacionalnoj zajednici i njezinom legitimnom političkom vodstvu u Vojvodini i Republici Srbiji, kako bi sačuvala svoj nacionalni identitet i iznimno bogatu višestoljetnu kulturnu tradiciju i baštinu. 

MVP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.