Nema dogovora u BiH: Sve se više spominje odgoda izbora

Nema dogovora u BiH: Sve se više spominje odgoda izbora

 U Sarajevu su nastavljeni pregovori hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izmjenama izbornog zakona. No, dogovora i dalje nema. Sve se više spominje i moguća odgoda izbora u BiH koji bi se trebali održati u listopadu.

Trenutačno nema zakonskih uvjeta za održavanje izbora u Bosni i Hercegovini, poručio je s današnjih pregovora predsjednik HNS-a Dragan Čović.

- Mi više nemamo prvo tražiti neko rješenje. Siguran sam nakon ovoga, ako ne završi kako treba ,mi ćemo ići kroz to da rješavamo sve kroz dvije izborne jedinice u Federaciji Bosne i Hercegovine što je ustavno načelo , načelo što je potvrdila i Venecijanska komisija i nešto što može biti najbolji način kako birati predstavnike hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg unutar Federacije BiH!, rekao je Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH.

Hrvatska strana dosad je ponudila devet prijedloga izmjene izbornog zakona, dok je bošnjačka u Neumu predložila samo jedno rješenje, dodao je Čović.

- Mi možemo sjediti 240 sati u komadu, u Neumu smo sjedili dan i noć i polako se pomjeraju pozicije, ovo vam sliči na navlačenje konopca, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.

Postoji suglasje o načelima, kaže predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković. Smatra da se mora osigurati provedba presuda Suda u Strasbourgu, ali i Ustavnog suda BiH.

- Snovi koje mi sanjamo, ja prvi pa i sve moje kolege pogotovo sa ljevice, o građanskom uređenju države - jedan čovjek, jedan glas, je nešto čemu mi stremimo. Imali ste jučer preciznu formulaciju visokog predstavnika koji još jednom potvrđuje da je ovo zemlja konstitutivnih naroda i ostalih koji u njoj žive, kaže Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.
Za izmjene izbornog zakona BiH ostalo je malo vremena jer izbori bi trebali biti raspisani početkom svibnja.

- I oni najoptimističniji nisu očekivali da bi danas u sat vremena, koliko su trajali razgovori vodećih političkih stranaka u Federacii BiH, moglo doći do nekog dogovora. Međutim, slažu se s tim da treba nastaviti dijalog. On će se nastaviti u sljedećih desetak dana kroz razgovor ekspertnih skupina. Prvit put otkad se se vode pregovori oko izmjene izbornog zakona, spomenula se mogućnost odgode izbora za mjesec ili dva dana, koliko bude potrebno. Izbori se inače održavaju prve nedjelje u listopadu. Važno je reći da sse sve strane u BiH slažu da treba nešto učiniti, ali se vrlo teško dolazi do zajedničkog rješenja. Ono što bi moglo biti u sljedećih 10-15 dana mnogo jasnije, barem kad je hrvatska strana u pitanju, to je da će zasjedati Hrvatski narodni sabor u Mostaru 19. veljače, izvijestio je Barbarić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.