Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj - Tjedna najava od 6. do 12. lipnja, Plenarna sjednica Strasbourg

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj - Tjedna najava od 6. do 12. lipnja, Plenarna sjednica Strasbourg

Klimatske promjene/Fit for 55. Parlament će usvojiti svoje stajalište o osam prijedloga koji su dio paketa “Spremni za 55 do 2030.”. Radi se o planu EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u odnosu na 1990. kao baznu godinu u svrhu postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Usvojeni tekstovi bit će mandat Parlamenta za pregovore s vladama država članicama EU-a o konačnim zakonima.  (rasprava u utorak, glasanje u srijedu)

 Zaključci susreta na vrhu EU-a i službeno obraćanje predsjednika ukrajinske Rade. Zastupnici će u srijedu ujutro raspravljati s predsjednicima Charlesom Michelom i Ursulom von der Leyen o rezultatima posljednjeg Europskog vijeća, na kojem su čelnici zemalja EU-a dogovorili daljnje sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini. Zastupnicima će se uživo u vijećnici obratiti i čelnik ukrajinske Vrhovne rade Ruslan Stefančuk.

“Ovo je Europa” rasprava s s irskim premijerom. Zastupnici će u srijedu raspravljati o budućnosti EU-a s irskim premijerom Micheálom Martinom. U sklopu tematskih rasprava nazvanih „Ovo je Europa“, u Europskom parlamentu u Strasbourgu govorili su: estonska premijerka Kaja Kallas u ožujku te talijanski premijer Mario Draghi u svibnju.

Poziv na promjenu temeljnih Ugovora EU-a. Parlament će u četvrtak raspravljati i glasati o nacrtu rezolucije u kojoj se traži prvi niz posebnih izmjena temeljnih dokumenata Europske unije, u svjetlu zaključaka Konferencije o budućnosti Europe. Tijekom trajanja Konferencije istaknuto je nekoliko ključnih zahtjeva za reformama, među ostalim, ukidanje jednoglasnog odlučivanja u Vijeću u većini područja, te proširenje ovlasti EU-a u područjima zdravstva i energetike.

Borba protiv diskriminacije tvrtki iz EU-a. Zastupnici bi trebali dati zeleno svjetlo za novi međunarodni instrument javne nabave kako bi se potaknulo otvaranje globalnih tržišta te okončala diskriminaciju tvrtki iz EU-a u trećim zemljama. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak) 

Vladavina prava u Poljskoj / odobrenje poljskog nacionalnog plana oporavka. U utorak poslijepodne zastupnici će s predsjednicom von der Leyen raspravljati o Komisijinom pozitivnoj ocjeni poljskog plana oporavka i otpornosti unatoč i dalje aktualnoj prijetnje vladavini prava u toj zemlji.

Nagrada publike LUX. U srijedu u podne bit će proglašen ovogodišnji dobitnik filmske Nagrade publike LUX. Predstavnici tri filma iz užeg izbora za nagradu bit će u Strasbourgu te će se obratiti zastupnicima. Tim povodom u  utorak poslijepodne Europski parlament organizira seminar za medije.

Kalendar predsjednice. Predsjednica Parlamenta Roberta Metsola u utorak će se sastati s europskom pučkom pravobraniteljicom Emily O'Reilly. U srijedu će održati razgovarati s irskim premijerom Micheálom Martinom uoči debate “Ovo je Europa”, a održat će i konferenciju za medije s predsjednikom ukrajinske Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom. U petak će otputovati u Dansku gdje će održati uvodni govor na summitu o demokraciju u Kopenhagenu.

Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. U ponedjeljak u 16.30 glasnogovornik Parlamenta održat će konferenciju  za medije uoči plenarne sjednice koja počinje u 17 sati. Klubovi zastupnika održat će brifinge u utorak ujutro.

Pregovori o zakonskim prijedlozima
Univerzalni punjač / minimalni dohodak / žene u upravama. Pregovarači Parlamenta i Vijeća pokušat će privesti kraju pregovore o tri zakonska prijedloga: uvođenju univerzalnog punjača za elektroničke uređaje, minimalnom dohotku te povećanju rodne ravnoteže u upravnim odborima. U slučaju uspješno zaključenih sporazuma, pregovarači će održati konferencije za medije.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje

 
Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

„Spremni za 55 do 2030.“ https://multimedia.europarl.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.