Uz snažno zalaganje Hrvatske, Europsko vijeće će otvoriti pregovore s BiH nakon što EK pripremi izvješće o napretku

Uz snažno zalaganje Hrvatske, Europsko vijeće će otvoriti pregovore s BiH nakon što EK pripremi izvješće o napretku

Premijer Plenković je u Bruxellesu, u četvrtak je, nakon prvog dana sastanka Europskog vijeća, izvijestio da je postignut dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldovom te da je Gruzija dobila kandidatski status. Uz snažno zalaganje Hrvatske, Europsko vijeće će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom nakon što Europska komisija pripremi izvješće o napretku u ožujku.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, nakon prvog dana sastanka Europskog vijeća, u izjavi medijima izvijestio o temama sastanka. Prva je tema bio Višegodišnji financijski okvir, odnosno njegova revizija. „Polako se približavaju stajališta koja će, u konačnici, potvrditi ono što je bio temeljni cilj - iznaći financijska sredstva za podršku Ukrajini u njenom ekonomskom i financijskom funkcioniranju u idućih nekoliko godina. Iznaći dodatna sredstva za pitanja borbe protiv nezakonitih migracija te dodatna sredstva i za pitanje podrške državama jugoistoka Europe. Također, i sredstva koja se odnose na ono što nazivamo strateškom autonomijom europskog gospodarstva u okolnostima u kojima se nalazimo“, kazao je premijer Plenković.

O proširenju Europske unije

Druga je tema bila pitanje proširenja Europske unije te je, izvijestio je premijer Plenković, postignut dogovor da se danas donosi odluka o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldovom te je Gruzija dobila kandidatski status.
„Na temelju osobitog zalaganja Hrvatske - proveli smo cijelo popodne boreći se za što bolji zaključak o Bosni i Hercegovini - dobili smo ono što je u ovim okolnostima po mom sudu ključno, a to je vrlo jasan zaključak - Europsko vijeće će otvoriti pregovore s BiH kada se ispune kriteriji koji su joj postavljeni. S tim da Vijeće ovaj put poziva Komisiju da pripremi svoje izvješće o napretku u ožujku s ciljem donošenja formalne odluke“, naglasio je Plenković.
U tome je kontekstu izdvojio da je ovo sjajan poticaj Vijeću ministara BiH i predsjedateljici Borjani Krišto da u sljedećih dva mjeseca naprave još nekoliko važnih koraka. Napomenuo je da je ovo Vijeće ministara BiH u zadnjih godinu dana napravilo posla skoro pa koliko cijeli prethodni sastav Vijeća ministara BiH u četiri godine.  „Tako da je ovo jedna vrlo dobra i ohrabrujuća odluka za nama jako važnu susjednu i prijateljsku BiH“, poručio je.

Jasan vremenski okvir

Premijer Plenković je istaknuo da je u raspravi o Ukrajini bilo sve argumentirano i sve skupa je prošlo dobro, a mađarski premijer Viktor Orban je bio van dvorane kad se donijela odluka. Odluku je donijelo Europsko vijeće“, naglasio je. 
Premijer Plenković je izdvojio da je Vijeće danas slijedilo preporuku Komisije, s tim da je na dan kada je točno 28. obljetnica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma odlučeno da će BiH otvoriti pregovore o pristupanju EU-u. 
„Ide se prema tome da Europsko vijeće poziva Komisiju da pripremi izvješće, i to s ciljem da se odluka o otvaranju pregovora donese u ožujku. Ne može, dakle, biti jasniji vremenski okvir“, rekao je Plenković.
 
Kako javkja HINA, odgovarajući na novinarsko pitanje, Plenković je naglasio da je za Crnu Goru dobro da se nakon više mjeseci formirala Vlada te da se postižu određeni koraci u ispunjavanju kriterija. Podsjetio je da je Crna Gora jedina od zemalja regije koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja te tri privremeno zatvorila. 
Na pitanje o mađarskim prijetnjama vetom na odluke koje se odnose na Ukrajinu, Plenković je izrazio umjereni optimizam u pogledu ishoda samita. 
"Prateći sve što se događa, mislim da ćemo imati paket kompromisa o čemu ćemo govoriti sljedeća dva dana i onda ćemo imati neki kompromis kao što ga uvijek nađemo”, rekao je Plenković. 
Nakon samita EU-zapadni Balkan, održat će se dvodnevni samit čelnika 27 država članica pred kojima su dvije važne teme - odluke o proširenju te o reviziji višegodišnjeg proračuna. 
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.