Plenković o 10 godina u EU: Hrvatska je u potpunosti transformirana. Imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava

Plenković o 10 godina u EU: Hrvatska je u potpunosti transformirana. Imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava

Govoreći na Konferenciji hrvatske Vlade i MVEP-a, koja je u prigodi desetogodišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji obilježena u NSK, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola ocijenila je da je Hrvatska u deset godina članstva u EU-u ostvarila nevjerojatan uspjeh. Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je Hrvatska danas u potpunosti transformirana. "Još puno toga treba napraviti, ali imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava. Zaradili smo respekt, to je jako puno za deset godina"

Metsola: Nevjerojatan uspjeh Hrvatske u deset godina članstva u EU-u
 
Metsola je rekla da je taj uspjeh okrunjen ulaskom u Scengenski prostor i eurozonu ove godine.

"To je deset godina nevjerojatnog uspjeha jedne zemlje u samom srcu Europe", rekla je Roberta Metsola na skupu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
Predsjednik Vlade Plenković kazao je da nam je Europska unija, kao mladoj zemlji koja je svoju demokraciju i slobodu stekla u Domovinskom ratu, zahvaljujući hrvatskim braniteljima i viziji prvog predsjednika Franje Tuđmana, bila veliki cilj, kao zajednica vrijednosti i zajednica prava.
 
"Za nas je Europska unija bila i zajednica vrijednosti i zajednica prava. Ta dva ključna aspekta u samoj su srži onoga što smo učinili pristupanjem EU. To se vidi danas na demokraciji, na slobodi, na zaštiti ljudskih i manjinskih prava, izgrađenim institucijama i čvrstoj pozicioniranosti u samu srž Europske unije".
 
Ocijenio je da su koristi hrvatskog članstva u Europskoj uniji višestruke.
 
"Članica smo eurozone i Schengena, u prostoru smo sigurnosti i čuvanja granica, dio Europskog stabilizacijskog mehanizma, a osnaženi smo i s 25 milijardi eura za ovo desetljeće."
 
Naglasio je da su dobrobiti i reputacijske, što se vidi po investicijskom kreditnom rejtingu, po načinu na koji nas gledaju drugi akteri, ulagači, međunarodna i domaća financijska tržišta te smo na pravom radaru onih koji s Hrvatskom žele poslovati i biti naši partneri.
 
"Gledajući naš put, Hrvatska može biti izrazito zadovoljna. Hrvatska je u potpunosti transformirani zemlja. Ima još stvari za perfektuirati, ali  imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava. Zaradili smo respekt, to je jako puno za deset godina", rekao je.
 
Zemlja nastavlja put na "tri piste": zelena tranzicija, digitalna transformacija i demografska revitalizacija.
 
Dodao je da zemlja nastavlja put na "tri piste": zelena tranzicija, digitalna transformacija i demografska revitalizacija.
 
"Te tri teme osiguravaju konkurentnost na globalnom tržištu i mogućnost suočavanja s izazovima, a da kao društvo ostanemo na okupu", istaknuo je.
 
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbacio je kritike euroskeptika da Zagreb samo slijedi politiku Bruxellesa. "Ne, mi aktivno sudjelujemo u donošenju odluka i vlastite interese usklađujemo s interesima ostalih članica", rekao je.
 
Hrvatska probleme sa susjednim zemljama neće koristiti za blokiranje njihova puta u EU
 
Govoreći o proširenju EU, Plenković je iz iskustva Hrvatske, koja je u pregovorima izgubila nekoliko godina zbog graničnog spora sa Slovenijom i zbog suradnje s Haškim sudom naglasio da Hrvatska probleme sa susjednim zemljama neće koristiti za blokiranje njihova puta u EU.
 
"Blokade su nepravedne, stvaraju lošu atmosferu. Hrvatska želi bilateralna pitanja riješiti inteligentno, a ne na način koji predstavlja prepreku pregovorima", rekao je Plenković.
 
Dodao je da je ruska agresija na Ukrajinu u potpunosti promijenila stav starih država članica prema proširenju.
 
"Tektonska promjena sigurnosnog ozračja u Europi nagnala je i lidere, ali i administraciju da promijene optiku. Zato je danas pretpristupni put brži", kazao je Plenković i dodao da će Hrvatska tu biti principijelna, ispuniti kriterije, ali jako podržavati zemlje koje žele članstvo jer ono donosi stabilnost, razvoj i sigurnost država.
 
Jandroković kaže da je Hrvatskoj u interesu da se susjedstvo europeizira, a ne da u svome okruženju ima nekoga tko zagovara poludemokratske ili nedemokratske modele.
 
"Naše susjedstvo nije jasno kada je posrijedi opredijeljenost za europske integracije i to je razlog za brigu. Mi ćemo pomagati svima koji žele ići prema članstvu u EU-u", istaknuo je predsjednik Sabora.
 
Govoreći o izborima za Europski parlament iduće godine, Metsola je pozvala birače, osobit mlade, da izađu na birališta jer se radi o najvažnijim izborima dosad.
 
"Postoji nevidljiva crta i kada je prijeđemo izgubili smo naše građane. Ako uspijete 'prodati' argument da glasanje nije privilegija, nego pravo pa čak i dužnost onda ćemo razumjeti što građani žele i pokazati jasnu viziju da EU vrijedi. Da bi to postigli, moramo se pobrinuti da što više ljudi glasa iduće godine. Svaki je glas važan", istaknula je Metsola.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.