​Predsjednik Vlade Plenković s predstavnicima Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu

​Predsjednik Vlade Plenković s predstavnicima Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s izaslanstvom Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu. Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. 

Odbor njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu regionalna je inicijativa njemačkog gospodarstva za 29 država srednje, istočne i jugoistočne Europe te južnog Kavkaza i srednje Azije. Osnovana je 1952. g. te okuplja oko 350 tvrtki.  
Na sastanku se razgovaralo o jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i glavnim područjima za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatskoj. Njemačka je i dalje prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a ukupna razmjena u 2021. iznosila je 6,4 milijarde eura.
 
Nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021., predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je njemačke gospodarstvenike s planiranim aktivnostima Vlade za poticanje daljnjeg gospodarskog rasta, korištenje europskih sredstava u okviru NPOO-a i novog europskog proračuna, kao i predstojećim koracima za ulazak Hrvatske u schengenski prostor i europodručje. Izvijestio je i o dosad poduzetim poreznim i administrativnim rasterećenjima te mjerama Vlade kako bi se unaprijedilo investicijsko i poslovno okruženje u Hrvatskoj.
 
Osvrnuo se i na geopolitičku situaciju s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini, mjere koje Hrvatska poduzima kako bi pomogla Ukrajini, kao i posljedice rata na energetsku i prehrambenu opskrbu.
 
Njemačke tvrtke predstavile su svoje dosadašnje i potencijalne projekte u Hrvatskoj te potvrdile svoju spremnost za daljnju suradnju i investicije. Njemačke kompanije dosad su sveukupno u Hrvatskoj uložile 3,9 milijardi eura, što Njemačku stavlja na jedno od vodećih mjesta po visini ulaganja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.