Pravo na popravak - 77 posto eu-potrošača radije bi popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo

Pravo na popravak - 77 posto eu-potrošača radije bi popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo

EU parlamentarci će na Plenarnoj sjednici odlučiti o novom “Pravu na popravak”,  koje štiti potrošača, a mora obuhvaćati dizajniranje proizvoda koji traju dulje i koji se mogu popraviti, kao i označavanje radi boljeg informiranja potrošača i proširenje prava na jamstvo.

U rezoluciji odobrenoj u srijedu s 41 glasom za, nijedan protiv i 4 suzdržana, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača naglašava da bi učinkovito pravo na popravak trebalo baviti aspekte životnog ciklusa proizvoda i uzeti u obzir dizajn proizvoda, kao i ključna etička načela proizvodnje, standardizacija, označavanje informacija o popravljivosti i očekivanom vijeku trajanja proizvoda, jamstva potrošača i javna nabava.

Podnoseći rezoluciju u ime odbora, predsjednica Anna Cavazzini (Greens/EFA, DE) rekla je: „Popravak pokvarenih ili oštećenih proizvoda znači uštedu novca, štednju energije i resursa, što je bitnije nego ikad za stvaranje otpornog jedinstvenog tržišta . Popravak vlastitih proizvoda omogućuje potrošačima da napuste društvo bacanja i preuzmu aktivnu ulogu u prelasku na kružno gospodarstvo. EU mora ispuniti pravo na popravak. Danas Odbor za unutarnje tržište jasno definira svoja očekivanja od nadolazeće inicijative Komisije”.

Osiguravanje većeg pristupa uslugama popravka

Zastupnici u Europskom parlamentu kažu u tekstu da bi odgovarajuće "pravo na popravak" trebalo industriji popravaka, uključujući neovisne servisere, i potrošačima omogućiti besplatan pristup informacijama o popravku i održavanju.

Što se tiče digitalnih uređaja, zastupnici u Europskom parlamentu tvrde da “ažuriranja softvera moraju biti dostupna u minimalnom vremenskom razdoblju”, a potrošači zahtijevaju da u trenutku kupnje budu potpuno informirani o dostupnosti ažuriranja. To ne bi trebalo dovesti do smanjenja performansi, na primjer, pametnih telefona. Prakse koje neopravdano ograničavaju pravo na popravak ili dovode do zastarjelosti mogle bi se smatrati "nepoštenim poslovnim praksama" i staviti na crnu listu u pravu EU-a.

Novo „pravo na popravak” mora obuhvaćati dugotrajne proizvode koji se mogu popraviti, označivanje radi boljeg informiranja potrošača i proširenje jamstvenih prava.

 U četvrtak će zastupnici glasati o rezoluciji u kojoj će iznijeti svoja očekivanja od predstojeće inicijative Komisije o „pravu potrošača na popravak”. U nacrtu teksta naglašava se da bi se učinkovito pravo na popravak trebalo odnositi na životni ciklus proizvoda i uzeti u obzir dizajn proizvoda, etičku proizvodnju, standardizaciju, označivanje mogućnosti popravka i očekivani životni vijek proizvoda. Prema mišljenju zastupnika, odgovarajuće pravo na popravak također podrazumijeva da se industriji i potrošačima omogući besplatan pristup informacijama o popravku i održavanje

Prakse kojima se neopravdano ograničava pravo na popravak ili onemogućava da proizvod dugo bude u uporabi moglo bi se smatrati „nepoštenim poslovnim praksama” i uvrštenima na crnu listu u pravu EU-a. Prijedlozi zastupnika uključuju davanje poticaja potrošačima za popravak proizvoda umjesto njegove zamjene, zahtjeve za dizajnom dugotrajnijih proizvoda i usklađena pravila za informiranje potrošača (uključujući „rezultate popravka”, procijenjeni životni vijek, rezervne dijelove i dostupnost ažuriranja softvera).

 Poticaji za potrošače da izaberu popravak umjesto zamjene

Također su potrebne mjere za motiviranje potrošača da izaberu popravak umjesto zamjene, smatraju zastupnici Europskog parlamenta. To može uključivati ​​obvezu osiguravanja zamjenske robe za vrijeme trajanja popravka za određene proizvode, produženje jamstava i odobravanje bonusa za potrošače koji se odluče na popravak.

Ostali prijedlozi uključuju:

  • zahtjevi za projektiranjem proizvoda da budu dugotrajniji i sigurno popravljeni, te da se njihovi dijelovi lako uklanjaju;
  • usklađena pravila za informacije o potrošačima na prodajnom mjestu, uključujući "rezultate popravaka", procijenjeni životni vijek, rezervne dijelove, usluge popravka, kao i dostupnost ažuriranja softvera;
  • mogući mehanizam zajedničke odgovornosti proizvođača i prodavača;
  • uvođenje zahtjeva za trajnost i popravke u budućoj Direktivi o ekološkom dizajnu.

Sljedeći koraci

Zastupnici Europskog parlamenta trebali bi glasovati o nacrtu rezolucije na plenarnoj sjednici u travnju. Parlament je u nekoliko slučajeva naglasio važnost prava na popravak za potrošače kao ključnog stupa programa kružnog gospodarstva u okviru Zelenog dogovora EU. Komisija je najavila da će podnijeti prijedlog izmjene Direktive o prodaji robe i da razmatra predstavljanje zasebnog zakonskog prijedloga o pravu na popravak tijekom trećeg tromjesečja 2022. godine.

Prema istraživanju Eurobarometra, 79% građana EU-a smatra da bi se od proizvođača trebalo zahtijevati da olakšaju popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih pojedinačnih dijelova, a 77% bi radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.