Najava plenarne sjednice od 4. do 7. travnja : Rat u Ukrajini: zaštita djece i mladih koji bježe od nasilja

Najava plenarne sjednice od 4. do 7. travnja : Rat u Ukrajini: zaštita djece i mladih koji bježe od nasilja

Zastupnici će u utorak s Vijećem i Komisijom raspravljati o tome kako EU može pomoći zaštititi djecu koja bježe od rata u Ukrajini od trgovine ljudima i iskorištavanja.

Nakon što je 3. ožujka aktiviran status privremene zaštite za izbjeglice iz Ukrajine, kojim im se daju prava na privremeni boravak i pristup obrazovanju i tržištu rada, Komisija i francusko predsjedništvo Vijeća rade na planu od deset točaka za poboljšanje zajedničkog europskog odgovora. Uključivat će platformu EU-a za registraciju i koordinaciju prometa te posebne smjernice za prihvat i potporu djeci u suradnji s Agencijom Europske unije za azil.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici i u rezoluciji koju će donijeti u četvrtak, zastupnici će vjerojatno naglasiti važnost zaštite djece i mladih koji dolaze iz Ukrajine od trgovine ljudima i iskorištavanja. Upozorit će i da im države članice trebaju osigurati pristup obrazovanje

Kontekst

Nakon ruske invazije na Ukrajinu više od četiri milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove i potražiti utočište, uglavnom u susjednim EU državama, odnosno Poljskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, kao i u Republici Moldovi. Prema podacima UNICEF-a gotovo polovina osoba koje bježe maloljetnici su i potrebna im je pojačana zaštita jer su izloženi većem riziku od toga da postanu žrtve trgovanja ljudima i iskorištavanja.

Zastupnici će raspravljati o ishodu sastanka na vrhu u ožujku s predsjednicima Michelom i von der Leyen

U srijedu ujutro zastupnici će zajedno s predsjednicima Charlesom Michelom i Ursulom von der Leyen te šefom EU diplomacije Josepom Borrellom razmotriti rezultate proljetnog Europskog vijeća.

Čelnici EU-a održali su opsežnu raspravu na sastanku 24. i 25. ožujka o ruskoj invaziji na Ukrajinu, međunarodnim sankcijama protiv režima Vladimira Putina i općim posljedicama za gospodarstvo EU-a, s posebnim naglaskom na cijene energije. Predsjednik SAD-a Joe Biden sudjelovao je na sastanku na vrhu šefova država ili vlada EU-a, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pridružio se na daljinu.

Rasprava će biti zaključena prihvaćanjem rezolucije.

U zasebnoj raspravi u utorak navečer zastupnici će razmotriti rezultate sastanka na vrhu EU-a i Kine zakazanog za petak, 1. travnja, za koji se očekuje da će se usredotočiti na stajalište Kine o ruskoj invaziji Ukrajine i budućnosti bilateralnih odnosa, posebno u području trgovine i sigurnosti..

Aktualni sat s Ursulom von der Leyen o prve dvije godine mandata Europske komisije

U utorak u 15 sati zastupnici će ispitivati Komisiju o postignućima u protekle dvije godine te o provedbi njezinih političkih prioriteta.
Sadašnja Komisija preuzela je dužnost 1. prosinca 2019. nakon odobrenja Europskog parlamenta. Sljedeći tjedan zastupnici će ocijeniti rad Komisije u prvoj polovici mandata.

Aktualni sat

Rasprava će se održati u obliku pitanja i odgovora kako bi bila što dinamičnija. Ovaj i drugi novi elementi plenarnog zasjedanja testirat će se tijekom sjednica u travnju, svibnju i lipnju 2022., a potom će ih ocijeniti Konferencija predsjednika Parlamenta.

Ovaj „aktualni sat” zastupnicima u Europskom parlamentu daje mogućnost da od Komisije zatraže odgovore na posebna tematska pitanja koja utvrđuje Konferencija predsjednika Parlamenta. O područjima interesa prethodno se obavještava Visokog predstavnika i Komisiju. Svaki zastupnik ima na raspolaganju jednu minutu za postavljanje pitanja, nakon čega slijedi odgovor u trajanju od najviše dvije minute i moguće daljnje pitanje, najviše 30 sekundi, te drugi odgovor povjerenika u trajanju do dvije minute.

Aktualni sat s Josepom Borrellom o sigurnosnim i obrambenim planovima EU-a

U utorak će zastupnici postavljati pitanja glavnom čelniku EU-a za vanjsku politiku Josepu Borrellu o sigurnosnoj i obrambenoj strategiji EU-a za sljedeće desetljeće.

U Strateškom kompasu, koji su ministri EU-a usvojili, a Europsko vijeće odobrilo prošli tjedan, predstavljen je akcijski plan EU-a za „zaštitu građana, vrijednosti i interesa te doprinos međunarodnom miru i sigurnosti”. Europska unija bi trebala preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost i poboljšati svoje kolektivne kapacitete za samoobranu.

Aktualni sat

Rasprava će se održati u obliku pitanja i odgovora kako bi bila što dinamičnija. Ovaj i drugi elementi plenarnog zasjedanja testirat će se tijekom plenarnih sjednica u travnju, svibnju i lipnju 2022., a potom će ih ocijeniti Konferencija predsjednika Parlamenta.

Ovaj „aktualni sat” zastupnicima u Europskom parlamentu daje mogućnost da od Komisije zatraže odgovore na posebna tematska pitanja koja utvrđuje Konferencija predsjednika Parlamenta. O područjima interesa prethodno se obavještava Visokog predstavnika i Komisiju. Svaki zastupnik ima na raspolaganju jednu minutu za postavljanje pitanja, nakon čega slijedi odgovor u trajanju od najviše dvije minute i moguće daljnje pitanje, najviše 30 sekundi, te drugi odgovor povjerenika u trajanju do dvije minute.

Zeleni plan: Zastupnici namjeravaju podržati smjernice za transeuropsku energetsku infrastrukturu

Parlament bi trebao odobriti ažurirana pravila za odabir energetskih projekata koji mogu dobiti financijska sredstva EU-a i uskladiti postojeću uredbu sa zelenim planom EU-a.
O nacrtu zakona, koji je već dogovoren s ministrima EU-a, raspravljat će se i glasati u utorak. Njome se utvrđuju kriteriji i metodologija za odabir energetskih projekata od zajedničkog interesa, kao što su visokonaponski prijenosni vodovi, cjevovodi, postrojenja za skladištenje energije ili pametne mreže, koji bi imali koristi od ubrzanih administrativnih postupaka i ispunjavali uvjete za primanje sredstava EU-a. Projekti od zajedničkog interesa smatraju se ključnima za postizanje ciljeva EU-a kao što su bolja međusobna povezanost nacionalnih tržišta, veća konkurentnost, sigurnost opskrbe i promicanje obnovljivih izvora energije.


Ostale teme na dnevnom redu

· Žurna potreba za usvajanjem direktive o minimalnom oporezivanju

· Klimatske promjene: Parlament procjenjuje zabrinjavajuće novo izvješće UN-a

· „Fit for 55 % - 2030.”: glasanje o rezervi za stabilnost tržišta za trgovanje emisijama

· Saslušanja u skladu s člankom 7. stavkom 1. UEU-a u vezi s Poljskom i Mađarskom

· Zastupnici će raspravljati o teškoj situaciji žena u Afganistanu

· Akt o upravljanju podacima

· Kršenja prava na azil u EU-u

· Zastupnici žele olakšati prekogranični najam kamiona bez vozača

· Smanjivanje razlika u plaćama među spolovima

· Proračun EU-a za 2023.: „znatna financijska sredstva” potrebna za posljedice rata u Ukrajini

· Rasprave o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava (Sjeverna Koreja, Gvatemala, Rusija, uključujući slučaj Alekseja Navaljnog

· Globalni pristup istraživanju i inovacijama: Europska strategija za međunarodnu suradnju u svijetu koji se mijenja

· Mehanizam za evaluaciju schengenske pravne stečevine

· Procjena prihoda i rashoda Parlamenta za financijsku godinu 2023.

· Provedba mjera građanskog odgoja i obrazovanja

· Budućnost ribarstva u kanalu La Manche, Sjevernome moru, Irskom moru i Atlantskom oceanu

· Zaštita prava djeteta u građanskim, upravnim i obiteljskim postupcima

· Položaj marginaliziranih romskih zajednica u EU-u

· Mentalno zdravlje

 

Konačni nacrt dnevnoga reda dostupan je ovdje.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.