Mladi Hrvat izrađuje jedinstvene figure od šibica

Mladi umjetnik Tomislav Horvat iz mjesta Podturen u blizini Čakovca je prije desetak godina počeo izrađivati skulpture od šibica u prirodnoj veličini. S obzirom na to da u svijetu umjetnosti do tada nisu viđene skulpture od šibica, a svoj način rada nazvao je mozaik-skulpturizam.

"Moja prva skulptura 'Kum' izrađena je od 117 tisuća šibica i na toj skulpturi sam radio godinu i po. Po uzoru na filmsku trilogiju 'Kum' započeo sam rad na toj skulpturi koju utjelovljuje slavni Al Pacino. Trenutno radim na tematskoj skulpturi pod nazivom 'Očajnik'", kaže Tomislav.

Druga skulptura koju je radio je ujedno i najveći rad do sada napravljen. Skulptura pod nazivom "Pijanist", po uzoru na W.A.Mozarta, se sastoji od ukupno 210 tisuća šibica i za njezinu izrade su bile potrebne dvije i pol godine rada.

"Tu skulpturu sam počeo raditi po uzoru na W. A. Mozarta. Međutim, uz sam lik 'Pijaniste' iz doba baroka/klasicizma sam napravio klavir te time udahnuo dašak elegancije", rekao je Tomislav.

Umjetnička vizija

Tomislav kaže da su njegovi likovi su daleko od nekih nacionalnih ili vjerskih doticaja, a motivi su vođeni umjetničkim djelovanjima samih likova.

"Nazvao bih to prije svega spomenicima velikanima umjetnosti jednom sasvim novom tehnikom. Moje viđenje umjetnosti je neutralno, slobodno i inovativno“, pojašnjava on.

Ovaj mladi umjetnik izlagao je u Zagrebu i Čakovcu, a njegovi trenutni radovi izloženi su u muzeju Insulanus u gradu Prelogu.

HIA.com.hr

Sunny

1°C

Zagreb

Sunny

Humidity: 77%

Wind: 17.70 km/h

  • 26 Sep 2018

    Mostly Sunny 13°C 0°C

  • 27 Sep 2018

    Mostly Sunny 17°C 3°C

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.