Promocija filma Obahajanja Halubajskeh zvončari

Promocija filma Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014., autorice Tatjane Udović mag. cult., održat će se u srijedu, 24. svibnja 2017. na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na odsjeku za kulturalne studije, u okviru kolegija Mit i kultura , u predavaonici 104 s početkom u 18.15 sati.

Film "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." snimljen je s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga  kraja.

"Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma  u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod", piše Sanja Puljar D'Alessio, doc. dr. sc.

Zvončari i tradicija

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, ustanovljeno je da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Stoga je upravo kroz film "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." Tatjana Udović mag. cult. tu "srž" nastojala približiti široj javnosti radi promicanja kastafske ali i hrvatske  kulture.

HIA.com.hr
foto:

Mostly Clear

7°C

Zagreb

Mostly Clear

Humidity: 92%

Wind: 11.27 km/h

  • 23 Jun 2018

    Partly Cloudy 18°C 7°C

  • 24 Jun 2018

    Mostly Cloudy 19°C 10°C

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.