Senzacionalno orkriće hrvatskog znanstvenika

Senzacionalno otkriće  objavio je jedan od naših najuglednijih znanstvenika u svijetu, profesor Igor Štagljar. U prestižnom znanstvenom časopisu Molecular Cell njegovu timu sa Sveučilišta u Torontu objavljen je novi rad koji opisuje “proteinsko-interakcijsku kartu receptor tirozin kinaza”, staničnih antena koje imaju ključnu ulogu za regulaciju rasta normalnih i tumorskih stanica.

Gotovo sve stanice ljudskog organizma na svojoj površini sintetiziraju 58 različitih RTK receptora. Mutacijske promjene u RTK proteinima te njihova prevelika sinteza na površini stanica pretvaraju normalne stanice u tumorske te tako mogu dovesti do pojave zloćudnih tumora kao što su karcinom dojke, jajnika, pluća, debelog crijeva i mozga.

Do sada su znanstvenici odgonetnuli funkciju 10 od 58 ljudskih RTK te su stvorili tridesetak pametnih lijekova protiv tih 10 RTK. Nova publikacija opisuje tri nove ciljane molekule – proteine pod nazivom fosfataze koji imaju važnu funkciju u regulaciji EGFR proteina u gore navedenim tumorima.

Rezultati njihove metode kazuju da će u budućnosti novi lijekovi protiv te tri nove fosfataze biti efikasan način da se “utiša” pojačana stanična signalizacija u brojnim tumorima.

vecernji.hr/hia
foto:

Mostly Cloudy

24°C

Zagreb

Mostly Cloudy

Humidity: 50%

Wind: 17.70 km/h

  • 15 Aug 2018

    Mostly Cloudy 25°C 15°C

  • 16 Aug 2018

    Partly Cloudy 25°C 16°C

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.