Nova pravila: Obvezna provjera putnika na granicama svih članica EU-a

Nakon što su Europski parlament i Europsko vijeće u prosincu  postigli dogovor o novim sigurnosnim pravilima na vanjskim granicama Europske unije, Europski parlament je u četvrtak na plenarnoj sjednici prihvatio uredbu . Prema toj uredbi sve građane Europske unije i građane trećih zemalja sustavno će se provjeravati na granicama svih članica EU-a u bazama podataka, primjerice kod izgubljenih ili ukradenih osobnih dokumenata.

“Sigurnost naših vanjskih granica podrazumijeva izgradnju snažnog štita u borbi protiv terorizma u Europi i očuvanja prava na život, koje je preduvjet svih ostalih prava. Svaki spašeni život zahvaljujući otkrivanju potencijalnih stranih boraca, vrijedi uloženog napora, a sustavne provjere u bazama podataka obavezan su korak naprijed kako bismo našim građanima pružili minimalnu zaštitu, što je i naša temeljna dužnost”, izjavila je izvjestiteljica Monica Macovei (ECR, RO).

Sve koji ulaze u Europsku uniju ili iz nje izlaze, bili oni državljani zemalja članica ili ne, bit će na graničnim prijelazima provjeravani u bazama podataka. Baze podataka moraju sadržavati opsežne, točne i potpune informacije, koje šalju zemlje članice.

Provjere će biti obvezne i provodit će se na svim zračnim, morskim i kopnenim granicama. Budu li sustavne provjere u bazama podataka utjecale na protok graničnog prometa, zemlje članice moći će obavljati ciljane provjere, pod uvjetom da su prije toga provele odgovarajuće procjene rizika.

Promjena pravila odgovor je na terorističke napade i prijetnje u Europi i pokušaj je da se ograniče mogućnosti Europljana u pridruživanju terorističkim skupinama. Pariški su napadi otkrili da države članice ne razmjenjuju informacije i da su teroristi bez problema prelazili unutarnje granice.

Za sustavno provjeravanje putnika koristit će se, među ostalim, baze podataka o ukradenim i izgubljenim osobnim dokumentima te Schengenski informacijski sustav kojem Hrvatska, primjerice, nema pristup.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Clear

19°C

Zagreb

Clear

Humidity: 74%

Wind: 11.27 km/h

  • 21 Sep 2018

    Sunny 26°C 13°C

  • 22 Sep 2018

    Showers 16°C 10°C

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.