Festivalom pušipela otpočelo ovogodišnje Urbanovo u Štrigovi

Festivalom pušipela otpočelo ovogodišnje Urbanovo u Štrigovi

U petak je 14. Festivalom pušipela u Štrigovi otvoreno 23. Urbanovo, jedna od najposjećenijih i najpopularnijih manifestacija u našem kraju, koja je svojim procvatom upisala Međimurje u turističku kartu zemlje i ovog dijela Europe.

Pred brojnim uzvanicima i gostima, župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuo je da je Urbanovo festival koji slavi snagu našega zavičaja te predstavlja simbol njegova procvata i marljivosti ljudi: „Naši vinogradari se jednom godišnje okupe kako bi proslavili kvalitetu rada svojih ruku – svojih žuljeva, ali i kvalitetu naslijeđa koju ostavljaju svom zavičaju i budućim generacijama. Svaka regija ima nešto po čemu je poznata – a naš brend je vino, vino čija je kvaliteta poznata diljem Hrvatske, ali i šire. Tu kvalitetu moramo očuvati, a čuvaju je naši vrijedni vinogradari i vinari,“ rekao je župan te izrazio zadovoljstvo što su danas na samoj svečanosti otvorenja prisutna i dva prijatelja, župan Primorsko-goranske županije i Šibensko-kninske županije, „Povezanost naših županija temelji se na povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Kroz povijest povezivali su nas Zrinsko-Frankopani, sadašnjost je obilježena povezivanjem plave i zelene Hrvatske, kontinenta i mora, a budućnost ćemo graditi na temeljima naše bogate povijesti i kulture, ali i međusobnoj promociji naših kvalitetnih, autohtonih proizvoda,“ rekao je župan, uputivši čestitke svim nagrađenim vinarima s 8. Međunarodnog ocjenjivanja vina, održanog uoči Urbanova.

Diplome za najbolja vina, na svečanosti otvorenja Festivala pušipela primili su: Branimir Jakopić iz Železne Gore za Rajnski rizling iz 2019. koje je proglašeno šampionom ovogodišnjeg Međunarodnog ocjenjivanja, zatim obitelj Puklavec iz Ormoža u kategoriji pjenušavih vina, obitelj Cmrečnjak iz Svetog Urbana za Chardonnay barique iz 2022., te za Pušipel classic iz 2023. godine. U kategoriji mirnih crnih vina diploma je pripala obitelji Preiner iz Sv. Urbana za Pinot crni, berba 2019., dok je obitelj Žnidarić iz Marije Gorice osvojila nagradu „Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon (berba 2023.).

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik poželio je dobrodošlicu uzvanicima sa željom da osjete nadaleko poznatu gostoljubivost i toplinu gornjeg Međimurja:  „Danas smo ovdje zbog vina i da odamo čast onima koji stvaraju vina. Urbanovo svake godine donosi radost i slavi tradiciju proizvodnje vina, okupljajući ljubitelje vina i vinogradare iz cijelog kraja. Neka ovaj događaj bude prilika da uživamo u izvrsnim vinima, dijelimo priče i stvaramo nezaboravne trenutke,“ naglasio je načelnik Rebernik.

Predsjednik Udruge Hortus Croatiae Robert Horvat zahvalio je Međimurskoj županiji i županu Matiju Posavcu što je još prije mnogo godina prepoznao potencijal i važnost Urbanova te je Udruzi vinara pružena snažna podrška u razvoju manifestacije, te dodao: „Festival Pušipela je prilika da slavimo bogatstvo naše vinogradarske tradicije, da se okupimo u zajedništvu i da uživamo u izvrsnim međimurskim vinima. Također je i mjesto susreta renomiranih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača te poduzetnika. Neka ova manifestacija bude prilika za nova poznanstva, poslovne prilike i nezaboravne trenutke uživanja u vinu“, rekao je Robert Horvat.

Posjetiteljima Urbanova i domaćinima obratio se župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, čestitavši organizatorima i Međimurskoj županiji na ovakvom dosegu: „Zadovoljstvo je danas biti ovdje – među prijateljima. Ponosan sam što je Primorsko-goranska županija, županija partner da ovogodišnjem Urbanovom. Kada kažete Pušipel, pomislite na Međimurje, a kada kažete Žlahtina- to smo mi. U Primorsko-goranskoj županiji ponosni smo na naše autohtone vinske sorte, došli smo ovdje s izrazito jakom delegacijom naših vinara da vam ih i predstavljamo,“ rekao je župan Komadina.

Pohvale Urbanovu nizali su svi govornici izrazivši poštovanje i međimurskim vinarima koji su odavno kvalitetom vina dosegnuli svjetski vrh, a u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske publici se obratila Sunčana GlavakVjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, državni tajnik Zdravko Tušek iz Ministarstva poljoprivrede te župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić.

U glazbenom dijelu svečanosti pjevali su Gabrijela Hrženjak Patrik Zamuda, a gošća otvorenja bila je 8. kogovska vinska kraljica Rebeka Čurin.

Predstavljeno više od 170 etiketa

Posjetitelji Festivala pušipela do nedjelje imaju prilike degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije članova Hortus Croatiae, sve bolje od boljeg, jer u međimurskim bregovima osrednjeg ili lošeg vina – nema! Organizaciju Festivala pušipela, koji se u domu kulture u Štrigovi nastavlja do nedjelje, kao i preostali dio programa ovogodišnjeg Urbanova, snažno je poduprla Međimurska županija sa svojom Turističkom zajednicom, te Općinom Štrigova, kako bi Udruga vinara i vinogradara Hortus Croatiae nesmetano u djelo provela zamišljeni koncept manifestacije.

U suradnji s Državnim arhivom iz Rijeke, Državni arhiv za Međimurje u Štrigovi priredio je u svojim prostorima izložbu nazvanu Povijest vinarstva na Liburniji, dok je u domu kulture u Štrigovi međunarodnu izložbu karikatura na temu vina priredio međimurski karikaturist Damir Novak.

Urbanovo se nastavlja nizom gastroenoloških priredbi diljem gornjeg Međimurja, kao i Danima otvorenih podruma idućeg vikenda na vinskoj cesti Međimurja.

 Kroz sva tri dana trajanja Festivala posjetitelji će moći uživati u izvrsnim vinima, bogatoj gastronomskoj ponudi te razgledati vinogradarsku i vinarsku opremu. U petak i subotu Festival je otvoren od 12 do 19 sati dok je radno vrijeme Festivala u nedjelju od 14 do 19 sati.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.