Uz Noć knjige - DHK, HAZU i MH obilje atraktivnih tema i događanja

Uz Noć knjige - DHK, HAZU i MH obilje atraktivnih tema i događanja

 Uz Dan hrvatske knjige svoj obol neminovno daju i ugledne hrvatske institucije kao što su DHK, HAZU i MH. Pa pogledajmo zajedno koje su to teme i događanja.

DHK: Nagrade i tribina, gostovanje predsjednice DHK na Marulićevim danima ...

U DHK-a su uoči Dana hrvatske knjige i 124. rođendana Društva hrvatskih književnika proglašeni dobitnici ovogodišnjih nagrada za Dan hrvatske knjige, „Judita“, „Davidias“ i „Slavić“.

Nagradu „Judita“ za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini dobio je Dino Demicheli za djelo Marko Marulić i epigrafska zbirka Dmine Papalića. Nagradu „Davidias“ za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine dobio je Nicolas Raljević za prijevod Krležine trilogije Glembajevih – La Trilogie des Glembay: Messieurs les Glembay, À l'agonie i Léda. Sara Hižman ovogodišnja je dobitnica nagrade „Slavić“ za najbolji prvijenac, za knjigu pjesama Starorječje. Iz DHK-a, a i mi se pridružujemo, čestitaju svim ovogodišnjim dobitnicima, uz obrazloženja koja možete naći na njihovim stranicama!

Valja spomenuti da je predsjednica DHK Hrvojka Mihanović-Salopek sudjelovala u proslavi Marulićeve godine u Splitu, gdje je u nedjelju 21. travnja u palači Milesi upriličeno čitanje pjesama u čast Marku Maruliću članova Splitskoga ogranka DHK. Ujedno je 2024. je proglašena Marulićevom godinom, jer označuje 500 godina od smrti oca hrvatske književnosti, a u sklopu obilježavanja Marulićeve godine održava se niz manifestacija, poput Marulićevih dana u Splitu gdje je DHK također predstavljala predsjednica Mihanović-Salopek. Naravno sve je uklopljeno u manifestaciju Noć knjige 2024., tako da je predsjednica DHK u Splitu imala tri zadatka u jednom, a sve vezano uz hrvatsku knjigu koju nam je cijeniti i – čitati !

Iz DHK stiže i poziv na tribinu, odnosno  polemiku: "Self-help literatura – unosan biznis ili nužan lijek?" Održat će se spomenuti razgovor u utorak, 23. travnja 2024. u 18 sati u prostoriji DHK na Trgu Josipa bana Jelačića u sklopu programa Noć knjige. Sudjeluju:Boris Perić, Stjepo Martinović kao i Ljubomir Radovančević (psihijatar)

Urednica i voditeljica događanja u DHK u sklopu Noći knjige je Lada Žigo Španić koja uvijek zamoli publiku da se uključi u raspravu.

Noć knjige 2024. u knjižari MH: Apokaliptično, fantastično, iracionalno

 Utorak, 23. travnja 2024. u 17 sati, Knjižara Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb nudi poseban program za Noć knjige s uglednim gostima. Sve je na plakatu ...

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.